• 10
 ≫ 

4 dinara muškarcu, 1 ženi: Zašto nežniji pol dobija manje sredstava kada pokreće sopstveni biznis?

 ≫ 

Iako su žene vlasnice 31 odsto preduzeća, kada je u pitanju dodela sredstava, šanse su svega 20 odsto da će ih one dobiti

 • 10

Među preduzećima koja dobijaju sredstva na konkursima za podršku razvoju biznisa tek je svako peto u vlasništvu žena. Ili drugim rečima, na pet uloženih dinara u podsticaje, svega dinar dobije žena preduzetnik.

Izveštaj NALED-a pripremljen je za potrebe Kancelarije UN Women, u okviru projekta "Rodna analiza ekonomskih programa i finansijskih mera u Srbiji.

Aleksandra Miletić iz Kancelarije UN Women u Srbiji objašnjava za RTS da su proučavali konkurse koje je Razvojna agencija Srbije raspisivala od 2016. do 2017. godine, kako bi dobili što preciznije informacije kako je došlo do nejednakosti.

Iako su žene vlasnice 31 odsto preduzeća, kada je u pitanju dodela sredstava, šanse su svega 20 odsto da će ih one dobiti.

- Kod raspisivanja, postoji neposredna diskriminacija u samim pozivima, odnosno često se u konkursima podržavaju sektori kao što su prerađivačke aktivnosti ili proizvodnja, gde je manje žena, jer su one uglavnom u sektoru usluga - navodi Miletićeva.

Aleksandra Miletić iz Kancelarije UN Women u Srbiji

Foto: Printskrin/RTS

Veće šanse da dobiju sredstva preko konkursa imaju veća privredna društva, koja imaju veći kapital i više zaposlenih, dok žene uglavnom imaju preduzetničke radnje. Često se, ističe Miletićeva, traže sredstva za obezbeđenje, neka nekretnina u vlasništvu, što žene često nemaju.

Na pitanje ima li razlike između pristupa podsticajnim sredstvima u Beogradu i manjim gradovima, Miletićeva je rekla da u prestonici možda postoji bolji pristup nekim informacijama ili uslugama, ali da, kada je reč o konkursima, razlike nema.

Ipak, ističe da ne teba zaboraviti da nadležne institucije i agencije daju i nefinansijske podsticaje, poput pomoći pri izradi biznis planova, ili marketinških planova.

Ovo istraživanje je namenjeno donosiocima odluka, institucijama i svima koji kreiraju politike.

Miletićeva navodi da je potrebna bolja veza između strateških dokumenata i konkursa koji se kasnije sprovode, kao i bolji sistem motnitoringa – ne samo kako se troše sredstva, već da se vide i efekti samih konkursa.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mile

  4. avgust 2019 | 09:05

  Zato sto zena ne vodi.gradjevinsku firmu, poljoprivrednu, stolarsku, transportnu.... Zena otvara butik, frizerski, ... Sredstva su znatno veca za muska ulaganja

  12
  1

  Podelite komentar

 • Фамилија

  4. avgust 2019 | 09:46

  Хоће престати више ово наметање кривице мушкарцима? Жене су данас у Србији повлашћеније по закону, то је чињеница. Како сте написали испада да један мушкарац добија 4 пута више новца него једна жена. Јесу ли мушкарци криви што чешће започињу послове који су битнији за државу? Иста ствар је и она мантра "исти посао ал жена мање зарађује". Да је тако онда би само жене добијале посао, јер што би послодавац трошио додатне паре на мушкарца? Мушкарци зарађују више али не за исти посао него укупно, разлог томе је јер раде чешће треће смене, теже и плаћеније послове (за које су се школовали дакле нена никакве дискриминције)

  8
  3

  Podelite komentar

 • Preduzetnica

  4. avgust 2019 | 08:46

  Zene, morate da se prilagodjavate trzistu, a ne da ocekujete da se trziste prilagodjava polu, lako je kukati... Drzava podstice zanimanja i firme koje su potrebne, a ne one koje bi vecina zena htele. Nije bitno cime se bavim, ali sam bez problema dobila pomoc i sredstva, pamet u glavu i manje tracarenja, ispijanja kafa i bice sve u redu...

  6
  1

  Podelite komentar