• 18

Ministar Đorđević sprema strategiju za povratak "odlivenih mozgova" u Srbiju

U januaru će predložiti plan za povratak u zemlju visokokvalitetne radne snage i studenata koji završavaju studije u inostranstvu

  • 18

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Ðorđević izjavio je da će Koordinaciono telo za praćenje ekonomskih migracija u januaru naredne godine Vladi Srbije predložiti strategiju za povratak u zemlju visokokvalitetne radne snage i studenata koji završavaju studije u inostranstvu.

- Pravo vreme je danas. Ova Vlada želi da okupi stručne ljude kako bi razmatrali ovo pitanje, i rešili ga. Neće biti lako zato što ekonomske migracije ne pogađaju najsiromašnije zemlje - rekao je ministar za TV "Hepi".

On je istakao da imamo potencijala, ali to nije dovoljno, i da svi moraju raditi na tome, kako bi poboljšali uslove, a zainteresovale su se i strane zemlje koje na ovom problemu žele da rade sa nama, a na ovom projektu hoće da radi i GIZ.

Ðorđević je kazao da je takav plan nužno napraviti što pre, kako Srbija ne bi došla u situaciju, poput recimo Hrvatske, da po ulasku u EU dođe do velikog talasa migracije, kada nikakve naknadne mere ne bi mogle da pomognu.

Ðorđević je naveo da je za sada razmatrano iskustvo Izraela i Finske.

Kako je objasnio, prema iskustvu Finske, program pomoći države se odnosio na one studente koji imaju viziju i izdvajaju se od drugih po svojim veštinama i koje je država po završetku studija zapošljavala u domaćim kompanijama srednje veličine i davala im godinu do dve dana najveću platu koju bi mogli da zarađuju u inostranstvu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čeda Ekser

    Pa ko je lud da se vrati i vama puni dzepove,dozivljava stresove,zivi u drzavi koja lici na deponiju(smece na sve strane),da se vrati gde je komplikovano kola registrovati zbog kuke na njima.....Ejjjj strategija!!!!!!!

  • Kinez

    Uf dobro je... vec sam se zabrinuo... najbolja bi taktika bila da se pokupe i odu oni, pa da se svi mi vratimo...

  • Tom Sojer

    Ha ha ha e nasmejaste me. Pa od takvih i pobegose.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke