• 3

Mapa nezaposlenosti u Evropi: Najniža stopa u Češkoj, evo gde je najveća

Među EU članicama najniža stopa nezaposlenosti zabeležena je u Češkoj

  • 3

Na nivou Evropske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, merena metodologijom Međunarodne organizacije za rad u junu 2019. godine iznosila je 6,3 odsto, ista kao i prethodnog meseca, ali nešto niža ako se pogledaju brojke za jun 2018. godine – 6,8 odsto.

Među EU članicama najniža stopa nezaposlenosti zabeležena je u Češkoj – 1,9 odsto i Nemačkoj – 3,1odsto. Najveća nezaposlenost u EU zabeležena u Grčkoj – 17,6 odsto i Španiji – 14 odsto.

Stopa nezaposlenosti pala je u 24 članice EU, ostala stabilna u Estoniji i Poljskoj, dok je u Švedskoj i Luksemburgu blago porasla.

Stanje u regionu

Stopa zaposlenosti u Srbiji je iznosila 47,4 odsto u prvom kvartalu 2019. godine, a stopa nezaposlenosti bila je 12,1 odsto.

Slovenija je sa ostvarenom stopom nezaposlenosti nižom od pet odsto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada.

Hrvatska je na drugom mestu sa stopom nezaposlenosti koja je znatno pala u prethodnoj godini – u junu 2019. bilo je 7,1 odsto nezaposlenih.

Iako, je zabeležila veliki stepen smanjenja nezaposlenosti, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regionu – stopa nezaposlenosti u BiH iznosi prema poslednjim podacima za prošlu godinu 18,4 odsto. To je za 5,1 odsto manje nego godinu ranije.

nezaposlenost, CV

Foto: Pixabay

Smanjenje nezaposlenosti od 2,1 zabeleženo je i u Severnoj Makedoniji. Ali, Makedonija je sa 20,8 odsto nezaposlenih i dalje jedna od najgorih regionu kada je u pitanju tržište rada.

Odlazak stanovništva

Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena i to za 3,3 posto, ali je i dalje generalno visoka – Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 odsto.

Treba naglasiti da smanjenje stope nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nije uzrokovano otvaranjem isključivo novih radnih mesta u realnom sektoru, koliko je uzrokovano odlaskom stanovništva iz tih zemalja u države Evropske unije, prvenstveno u Nemačku, prenosi Anadolija.

Značajan pad nezaposlenosti u Hrvatskoj

Najveći pad nezaposlenosti zabeležen je u Grčkoj (sa 19,8 na 17,6 odsto), na Kipru (sa 8,3 na 6,5 odsto), Hrvatskoj ( sa 8,6 na 7,1 odsto), Irskoj (sa 5,9 na 4,5 odsto) i Slovačkoj (sa 6,7 na 5,4 odsto).

SAD i Japan, dve velike ekonomske sile, beleže niske stope nezaposlenosti. U junu je 3,7 odsto Amerikanaca bilo bez posla, dok je u Japanu bilo svega 2,3 odsto nezaposlenih. U Turskoj je 13,8 odsto radno sposobnih bez posla.

Eurostat definiše nezaposlenu osobu prema standardima ILO-a – kao osobu u dobi od 15 do 74 godine koja nema posla, koja je spremna da počne da radi u naredne dve sedmice i koja je aktivno tražila zaposlenje barem jednom u poslednje četiri sedmice.

(Telegraf Biznis / Bankar.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    9. avgust 2019 | 17:37

    Opsta bezanija sa Balkana .

  • nima

    9. avgust 2019 | 22:16

    Koliko li je ovih od 74 gid. Sto su bez posla?

  • Душан

    11. avgust 2019 | 08:22

    Не верујем у те приче. Људи беже са Балкана и Србије. Домаћи послодавци су зло а Закин о раду друго зло

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>