• 23
 ≫ 

Ovaj posao u Hrvatskoj niko ne želi da radi, a poslodavci našli rešenje: "Uzećemo radnike iz Srbije"

 ≫ 

Satnica se plaća oko 18 kuna ili 286 dinara

  • 23

Na istoku Hrvatske postoji problem s pronalaskom radnika za sezonske poslove u voćnjacima, vinogradima i druge poljoprivredne radove.

Relativno male nadnice, naporan posao, radno sposobni kojima je lepše da primaju socijalnu pomoć iz državnog budžeta nego da beru voće ili grožđe, kao i da odlaze na rad u inostranstvo, osnovni su razlozi zašto je to tako. Uprkos problemima s kojima se susreću, samo se retki proizvođači odlučuju da sezonske radnike potraže preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što je Glasu Slavonije potvrdila Jasna Kolar, predstavnica vukovarskog odeljenja HZZ-a.

- Ove godine su nam se obratila samo dva veća preduzeća. Jedno je tražilo 50, a drugo 70 radnika za berbu. Nije to ništa neuobičajeno, slična je situacija svake godine, ali pretpostavljam kako veća preduzeća imaju određeni broj sezonaca koji im redovno rade kada se pokaže potreba, pa im se ti ljudi sami javljaju. Preko nas traže samo dodatne radnike, kada im netko od redovnih otkaže ili se poveća obim posla - rekla je Kolar, objasnivši kako u tim slučajevima radnici rade na takozvane vaučere, odnosno upisuje im se svaki određeni radni sat, a na kraju godine im se evidentirana satnica zbraja i preračunava u radni staž.

Slično pričaju i u belomanastirskoj ispostavi HZZ-a, naglašavajući kako kod njih konstantno potrebu za radnom snagom oglašava najveća baranjska (i šire) voćarska firma, Rabo iz Kneževih Vinograda. Kako ističu baranjski voćari, problemi se javljaju iz godine u godinu, ali poslovi, više-manje, budu na vreme odrađeni, osim u slučaju nepovoljnih meteoroloških uslova.

- Imamo stalnu ekipu sezonaca koji već duže rade kod nas. Radi se osam sati dnevno, a cena sata je 18 kuna (oko 286 dinara). S obzirom na cene voća, satnica ne može biti veća - priča Denis Slonja, vlasnik istoimenog OPG-a, naglašavajući kako kroz njegov voćnjak, u berbi i na ostalim poslovima, prođe 50-ak ljudi, od kojih 30 "stalnih".

- Zašto bi radili kada mogu da ostanu kod kuće i primaju socijalno pomoć - ponavljaju staro pitanje. A da su, bar delimično, u pravu, dokaz su podaci iz belomanastirskog Centra za socijalni rad, čiji direktor Đimi Fuštin kaže kako su u ovom trenutku na području Baranje radnosposobna 1.094 korisnika stalne novčane pomoći. Njima je, na neki način, omogućeno kalkulisanje - hoće li na rad u voćnjake odnosno vinograde ili će sedeti kod kuće.

Osim u berbi voća problemi se javljaju i u vinogradarskim poslovima. A poslodavci rešenje nalaze - u Srbiji. Mnogi ni ne kriju da za poslove koje većina Hrvata odbija, angažuju srpske radnike.

- Na iločkom području će tako deo sezonaca uzeti iz susedne Srbije - piše Glas Slavonije.

VIDEO: Kako radi najteži poljoprivrednik u Srbiji

(TelegrafBiznis/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odma

    12. avgust 2019 | 23:19

    PA NEKA VAM OSTANE NA DRVETU MI IZ SRBIJE NE BEREMO VOĆE TUĐE IMAMOI NAŠE HVALA VAM

  • Milan

    12. avgust 2019 | 23:54

    Glupost. U srbiji su nadnice za branje voca vece nego u hr stskoj, pa opet je tesko naci radnu snagu.

  • Sima

    13. avgust 2019 | 07:02

    286 din satnica?,pa toliko ili vise imaju i u Srbiji.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>