• 1
 ≫ 

Misterija bogatstva Džefrija Epstajna - šta će biti s blagom posle smrti milijardera

 ≫ 

Budućnost bogatstva Džefrija Epstajna obavijena je misterijom posle njegove smrti.

  • 1
Jeffrey Epstein Foto: Tanjug/AP

Njegova smrt pokrenula je mnoga pitanja. Trenutno se nagađa odakle je poreklo nejgovog blaga, koliko ga tačno ima, i šta se sada dešava sa njegovim bogatstvom.

Epstajn, koji je uhapšen 6. jula pod optužbom za seksualno zlostavljanje i trgovinu maloletnim devojkama, pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji u subotu. Iako je u početku njegova smrt prijavljena kao očigledno lekar je odbio da to navede kao uzrok smrti.

Federalni tužioci će sada verovatno raditi na oduzimanju njegove imovine. Međutim, ovo je možda i teži deo, jer toliko toga o Epstajnovom bogatstvu ostaje tajna.

MISTERIJA 

Epstajn potiče iz porodice srednje klase iz Bruklina u Njujorku. Uprkos tome što je odustao od fakulteta, nekako je uspeo da postane učitelj matematike u jednoj od elitnih škola na Menhetnu. Ironično je da ga je angažovao otac sadašnjeg generalnog tužioca Vilijama Bara, Donald Bar. Bio je popularan učitelj i jedan od njegovih učenika obezbedio mu je posao u Bir Stirnsu, jednoj od najvećih tadašnjih investicionih banaka na Volstritu. Šest godina kasnije, 1982. godine, bogataš je pokrenuo svoju firmu za upravljanje bogatstvom, J. Epstein & Co, nudeći bogatim investitorima svašta, od poreskih saveta do strategija ulaganja.

U ulozi savetnika, Epstajn se misteriozno sprijateljio sa milijardom Leslijem Veknerom, izvršnim direktorom kompanije L Brands, koja poseduje poznate marke poput Bath & Bodi Vorks i Victoria's Secret.

Tako je Epstajn polako preuzeo kontrolu nad mogulskim finansijama, uključujući ovlašćenje potpisivanja čekova, pozajmljivanja novca, kupovine i prodaje nekretnina i zapošljavanja radnika u ime Veknera.

Little St. James in the U.S. Virgin Islands, pedofilsko ostvro Epstein, Dzefri epstajn Printskrin: Youtube/NBC News

U pismu svojoj dobrotvornoj fondaciji Vekner je optužio Epstajna da je prisvojio "ogromne sume" novca svog konglomerata. Vekner tvrdi da su ove dve prekinute veze 2007. godine, nakon što je Epstajn omalovažio njegovu reputaciju. Ipak, Vekner nije otkrio navodnu proneveru novca koju je Epstajn sproveo e i tvrdi da nije znao ništa o istoriji zlostavljanja mladih devojaka.

KOLIKO JE EPSTAJN BIO "TEŽAK"?

U molbi za kauciju koju su Epstajnovi advokati podneli prošlog meseca, finansijer je vrednost svoje imovine stavio na oko 559 miliona dolara. Ovo uključuje dva privatna ostrva, ogroman ranč u Novom Meksiku i tri kuće. Jedna od njegovih rezidencija je ogroman letnjikovac na gornjoj istočnoj strani Menhetna koji vredi 77 miliona dolara. Takođe poseduje stan u Parizu i kuću u Palm Biču na Floridi, kao i dva privatna aviona i desetine automobila.

Mediji, međutim, tvrde da je cifra daleko manja od milijardi za koje se tvrdi da je posedovao pre hapšenja. Sada je istražiteljima preostalo da otkriju koliko novca je Epstajn zapravo imao i gde ga je možda sakrio. Iako je, naravno, njegovo bogatstvo tehnički moglo biti preterano u medijima koji gladuju za senzacijom, ili je jednostavno propalo zbog finansijske krize.

ŠTA S TOLIKIM NOVCEM?

Advokati nekoliko žena koje tvrde da ih je milijarder seksualno zlostavljao kada su bile maloletne, najavile su tužbe i tražiće njegovu imovinu. Dakle, deo novca može otići na plaćanje oštete nepoznatom broju navodnih žrtava.

Advokat iz Los Anđelesa Lisa Blum, koja zastupa dve navodne Epstajnove žrtve, kaže da se nada kako njegova imovina neće biti raspodeljena dok traje parnica.

- Ako uvidimo da se prodaju stvari, rasipa impovina, obratićemo se sudu - rekla je Blum.

I njujorška advokatica Roberta Kaplan, koja takođe radi na ovom slučaju, kaže da, ako ništa drugo, advokati sada moraju da duboko uđu u finansije preminulog finansijera.

VIDEO: Nećete verovati koliko oni zarađuju na Instagramu, a svakako su basnoslovno bogati

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>