• 47

Vozači kamiona i autobusa neće moći da rade ako do kraja godine ne nabave ovaj dokument

Sva poslovna udruženja vozača tokom godine su podsećala vozače na ovu obavezu. Većina, međutim, još nije podnela zahtev

 • 47

Profesionalni vozači autobusa i vozači kamiona do kraja godine moraju da obezbede kartice, sertifikate. S prvim danom naredne godine bez njih neće moći da prevoze putnike i teret. Iako ih Automoto Srbije izdaje od početka 2019. godine, do sada ih je preuzelo, procenjuje se, tek nekoliko hiljada.

Većina od najmanje 70.000 profesionalaca u Srbiji tek mora da pribavi 6.080 dinara vredne isprave. Automoto savez Srbije zato apeluje na vozače da podnesu zahtev što pre, kako bi se izbegle gužve krajem godine.

Kvalifikaciona kartica je međunarodni dokument, podaci su dvojezični, na srpskom i engleskom, njom se potvrđuje se početna kvalifikacija za prevoz tereta odnosno prevoz putnika i nema rok važenja, navodi AMSS.

- Na osnovu ovlašćenja Agencije za bezbednost saobraćaja, počeli smo sertifikaciju profesionalnih vozača u ovlašćenim ekspoziturama na 31 lokaciji, na teritoriji cele zemlje. Apelujemo da svi profesionalni vozači sa srpskom vozačkom dozvolom u nekoj od naših ekspozitura na vreme podnesu zahtev za sertifikat i kvalifikacionu karticu. Pod propisanim navedenim uslovima zahtev mogu predati u AMSS tokom 2019. godine, jer će, prema Pravilniku, već 2020. godine, ukoliko žele da rade kao profesionalni vozači, obavezno morati da ga imaju -kažu u AMSS.

Vozač autobusa

I kamiondžije i vozači autobusa će od početka 2020. godine morati da imaju ovaj sertifikat; Foto - Ilustracija: PIxabay

Sva poslovna udruženja vozača tokom godine su podsećala vozače na ovu obavezu. Većina, međutim, još nije podnela zahtev.

- Procenjuje se da je dosad uradilo od 5.000 do 6.000 vozača. Mi upozoravamo vozače da od 1. januara naredne godine bez toga neće moći da obavljaju posao. Sertifikat je isključivo vezan za vozača, to je njegov dokument. U Srbiji je registrovano 160.000 teretnih vozila, ali ne moraju za sva da se poseduje C ili D vozačka dozvola. Aktivnih vozača je najmanje 70.000. Slična situacija je i drugim strukovnim udruženjima - kaže Goran Aleksić, direktor Udruženja "Srbija trans- port".

U "Međunarodnom transportu" da ove godine nije bilo sastanka na kome nisu podsećali na ovu obavezu.

- Moći će vozači i posle 1. januara da dođu do dokumenta, ali ne bez polaganja dodatnog ispita. Mi još ne znamo koliko će to polaganje koštati i pod kojim uslovima će se obavljati. Zato je jednostavnije da se uradi u roku. O tome ko će platiti troškove dogovaraju se firma i vozač, ali to je dokument vozača - objašnjava Aleksandar Spasić, sekretar "Međunarodnog transporta".

VIDEO: Kamionu pukla guma na auto-putu, napravila se nesnosna gužva

(Telegraf.rs/Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Boki

  Ja mislim drugari da trebamo u blokadu i strajk to je danas jedino resenje da se vrati cena na staro bar jos do 2025 da se svi mi lepo pripremimo samo tako mora se sa ovom nasom drzavom

  1
  0

  Podelite komentar

 • Zoran

  Kartica koja ne važi van srbije ,tj.ničemu ne služi,to znači da vozač koji ima već karticu vozi do granice a onaj koji nema kad je pređu i eto rešenja, glupo kao i ta kartica budalaština jedna da pored vozačke uzimaš tako nešto, Čemu??? Treba im 50 eu.. Dali će to promeniti vozače da budu bolji..naravno da neće. Ako to budu insistirali ja ću verovatno otići negde preko da radim i uzeti cod 95 koji svuda važi ili ću promeniti posao, zašto bih davao 50 eura za glupost bolje da kupim svojoj deci šta im je potrebno.

  7
  1

  Podelite komentar

 • Misa

  Trazicete vi vozace na kasicicu,ali necete vise naci nikoga!

  12
  1

  Podelite komentar

Google preporuke