• 6
 ≫ 

Kako izgleda dan jednog rudara? 9 sati ispod zemlje kopa dijamante, ima 76 dana odmora godišnje

 ≫ 

Inokenti Nogovitsin je rudar u Sibiru koji radi za kompaniju Alrosa - najvećeg proizvođača dijamanata u svetu

  • 6

Dan ruskog rudara u Sibiru, koji se probudi u 5:30 sati ujutro, provodi 9 sati dnevno u rudniku dijamanata i dobija 76 dana odmora u godini.

Inokenti Nogovitsin je rudar koji radi za kompaniju Alrosa -  najvećeg svetskog proizvođača dijamanata po količini.

Nogovitsin živi u Mirniju, gradu u Sibiru u kome se iskopavaju dijamanati, gde većina stanovnika radi za Alrosu. Njegov posao je da prati nivo metana, protok vazduha i temperaturu u rudniku.

Na nedavnom putovanju u Rusiju imao sam priliku da obiđem objekte kompanije Alrosa i upoznam Nogovitsina, koji kao rudar radi već osam godina. On ne govori engleski, a ja ne govorim ruski, prevodilac mi je pomogao da razumem kako izgleda jedan dan u njegovom životu.

Iz sigurnosnih razloga nisam mogao da pratim Nogovitsina u rudnik, ali sreli smo se u jednom kafiću u Mirniju, a on mi je kasnije poslao fotografije koje su snimili on i njegovi rudari.

Evo kako izgleda tipičan dan za Nogovitsina kao rudara u Sibiru.

Rudnik, rudar, nesreca

Foto: Shutterstock

Mirni je nazvan "mono-gradom", jer većina od 40.000 stanovnika grada radi za Alrosu. Međunarodni rudnik je otvoren 24/7, sa rudarima koji rade u jutarnjim, večernjim i noćnim smenama.

- Da bi bili sigurni da nema ljudi koji uzimaju alkohol, dva puta se testiraju, na ulazu i ​​na izlazu iz rudnika - rekao je portparol Alrosa. Merimo im krvni pritisak i broj otkucaja srca, i proverava se da li imaju alkohola ili droge u krvi.

Ako zaposlenog uhvate u alkoholisanom stanju, on će odmah biti otpušten, rekao je portparol. U rudniku niko nije nezamenljiv. Uniforma se sastoji od sigurnosne kacige, čvrstih čizama i svetla. Najdublja tačka rudnika je na oko 0,62 milje dubine.

Vožnja liftom od površine do dna rudnika traje oko 15 minuta, rekao je Nogovitsin. Ceo dan hoda rudnikom proveravajući vazduh. U jednoj smeni prosečno prepešači oko 9 milja, odnosno 15 kilometara.

U zavisnosti od toga koliko ste duboko u rudniku, temperatura se kreće između 19 i 25 stepeni Celzijusa.

Nakon što se vrati kući, Nogovitsin obično vodi decu da se igraju u parku, a onda sa porodicom večera. Tokom godine, Nogovitsin obično radi četiri dana zaredom, a zatim ima jedan ili dva slobodna dana.

Radi na ovom rasporedu nekoliko meseci, a onda odjednom uzme svih svojih 76 dana odmora. Rekao je da polovinu tog vremena obično provodi sa porodicom, a polovinu vremena koristi kako bi putovao po Evropi i Aziji, a društvo mu često pravi njegov prijatelj i kolega Danil.

Prema rečima portparola kompanije Alrosa, u Rusiji je vađenje dijamanata klasifikovano kao opasna profesija, zbog čega rudari dobijaju toliko dana odmora.

Zaposleni kompanije Alrosa i njihove porodice imaju pristup mnogim sportskim objektima, kulturnim i obrazovnim programima, besplatnim medicinskim uslugama itd.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    21. avgust 2019 | 22:11

    SIGURAN SAM DA IMAJU DALEKO BOLJE RADNE I ZIVOTNE USLOVE NEGO RUDARI I U SRBIJI I NA CELOM ZAPADU !

  • DARKO 100%

    21. avgust 2019 | 20:13

    To su robovi ispod zemlje,kontrola je i mnogo gora sto nije jos kazano,u svakom slucaju ziv raditi ispod zemlje nije lako,ja bi nasim rudarima dao velike plate i drugoj radnickoj klasi iako nerade sa dijamantima ali rade crnje sa ugljem

  • Duje

    22. avgust 2019 | 06:58

    Covjek krtica ..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>