• 3
 ≫ 

Đoković, Federer, Nadal na listi koja je slađa od ATP: Ne možete taj novac ni da zamislite

 ≫ 

Novac koji najbolji teniseri sveta osvoje van terena za njih je još slađi, s obzirom da su od sponzora zaradili milijarde dolara.

  • 3
Rafael Nadal, Rodžer Federer, Novak Đoković

Foto: Tanjug/AP, HBO

Dok traje US Open, odakle je danas i vest da je najbolji teniser sveta Novak Đoković imao incident sa jednim navijačem, da vidimo njihovu listu koja govori o zaradi.

Švajcarski teniser Rodžer Federer je, prema Forbsu, najplaćeniji teniser četrnaestu godinu zaredom, sa 93,4 miliona dolara od nagrada, angažovanja i naknada za turnir.

Njegov portfelj sponzora nema premca u sportu, a samo desetak partnera mu zajedno plaća više od 60 miliona dolara godišnje, što je puno ispred ostalih globalnih sportskih ikona poput Tajgera Vudsa, LeBrona Džejmsa i Kristijana Ronalda.

Razlog za Federerov dugogodišnji opstanak na vrhu su njegovi slem naslovi koji traju 15 godina ali i snažna demografija fanova tenisa koji mnogo troše na opremu, odeću, automobile, satove i finansijske usluge. Globalna priroda sporta takođe omogućava da najjači brendovi koriste sportiste za svoj marketing širom sveta.

Federer je ovog meseca napunio 38 godina života ali japanski brend odeće Uniqlo kladi se na 300 miliona dolara da će teniser nastaviti da utiče na fanove i dugo nakon što “okači svoj reket o klin”. Nakon dve decenije saradnje s Najkijem, Federer je prošle godine potpisao takođe desetogodišnji ugovor s Uniqlom od kojeg će dobijati novac bez obzira da li igra ili ne. U narednim mesecima se očekuje da Federer preuzme kontrolu nad svojim RF logotipom, koji je ostao kod kompanije Najki nakon isteka sponzorskog ugovora, a što će mu takođe doneti dodatni novac.

Federer zajedno s Novakom Đokovićem i Rafaelom Nadalom igra na US Openu kao tri favorita za osvajanje naslova i odlazak kući s rekordnih 3,85 miliona dolara koje će pripasti pobedniku. Velika trojka dobra je opklada, s obzirom da je osvojila 53 od 63 Slama od početka 2004, uključujući poslednjih 11.

Dominacija na terenu ovog trija stvorila je ukupno 373 miliona dolara kroz nagrade, što su praktično svetlosne godine u odnosu na konkurenciju. Međutim, novac dobijen van terena za njih je još slađi, s obzirom da su od sponzora njih trojica tokom karijere uspela da zarade 1,2 milijarde dolara.

Rodžer Federer

Foto: Tanjug/AP

Evo kako izgleda lista:

10. Sloane Stephens

Ukupna zarada: 9,6 miliona dolara

Nagradni fond: 4,1 miliona dolara

Ugovori (sponzorski): 5,5 miliona dolara

9. Simona Halep

Ukupna zarada: 10,2 miliona dolara

Nagradni fond: 6,2 miliona dolara

Ugovori: 4 miliona dolara

8. Angelique Kerber

Ukupna zarada: 11,3 miliona dolara

Nagradni fond: 5,3 miliona dolara

Ugovori: 6 miliona dolara

7. Alexandar Zverev

Ukupna zarada: 11,8 miliona dolara

Nagradni fond: 6,3 miliona dolara

Ugovori: 5,5 miliona dolara

6. Naomi Osaka

Ukupna zarada: 24,3 miliona dolara

Nagradni fond: 8,3 miliona dolara

Ugovori: 16 miliona dolara

5. Serena Williams

Ukupna zarada: 29,2 miliona dolara

Nagradni fond: 4,2 miliona dolara

Ugovori: 25 miliona dolara

4. Rafael Nadal

Ukupna zarada: 35 miliona dolara

Nagradni fond: 9 miliona dolara

Ugovori: 26 miliona dolara

3. Kei Nishikori

Ukupna zarada: 37,3 miliona dolara

Nagradni fond: 4,3 miliona dolara

Ugovori: 33 miliona dolara

2. Đoković Novak

Ukupna zarada: 50,6 miliona dolara

Nagradni fond: 20,6 miliona dolara

Ugovori: 30 miliona dolara

1. Rodžer Federer

Ukupna zarada: 93,4 miliona dolara

Nagradni fond: 7,4 miliona dolara

Ugovori: 86 miliona dolara

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teniser

    31. avgust 2019 | 18:47

    I onda se nađe neko naivan i pita što ne idu u penziju ... Pa nisu blesavi, igrao ne igrao lova do krova samo curi, igraće ako treba i u invalidskim kolicima za te pare. Ja lično im skidam kapu i smatram da su zaradili krvavo svaki taj dolar. Samo se treba setiti da ti ljudi 30 godina, gotovo svaki dan mlate lopticu na terenu a ko nije nikad probao da igra tenis nema predstavu koliko je to "lako"

  • Saki

    31. avgust 2019 | 22:56

    U redu. Jasno je da imaju pare. Samo me zanima da li smatrate da je ovakav naslov primjeren? Ne morate objaviti, samo se zapitajte.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>