• 0
 ≫ 

Kratak vodič: Kada i kako se treba izviniti svojim kolegama

 ≫ 

Zaboravili ste strateški plan ključnog firminog projekta na stočiću u dnevnoj sobi ili ste zakasnili na sastanak s čelnicima uprave?

  • 0
Merenje radnog vremena Foto: Shutterstock

Možda je vaš izveštaj bilo slabijeg kvaliteta ili niste uspeli da isporučite traženo unutar zadatog roka? Niko od nas nije savršen – greška se sigurno potkrala i najmarljivijim i najodgovornijim zaposlenima svake kompanije.

Uprkos tome što je uvek teško priznati propust, studije su dokazale da su nauspešniji radnici oni koji znaju kada i kako se treba izviniti svojim kolegama.

Stručnjaci navode da izvinjenje saradnici retko kada interpretiraju kao znak slabosti svojih kolega.

Doduše, njihovo prečesto korišćenje uistinu može biti shvaćeno kao nedostatak samopouzdanja ili poslovne odgovornosti pojedinaca, ali priznavanje propusta i preuzimanje odgovornosti za njegove posledice osobine su snažnih lidera. Izvinjenja ne bi smela biti generička, već bi ih trebalo pomno prilagoditi okolnostima koje zahtevaju.

Jednostavne smernice:

Pustite malo vremena da odradi svoje. Ako je reč o velikom propustu, možda bi bilo najbolje da svojim saradnicima i nadređenima date vremena da se ‘ohlade’. To bi vreme vama moglo da posluži za pronalazak prikladnog objašnjenja i rešenja nastale situacije.

Nemojte gomilati probleme

Ponudite svoje izvinjenje što pre i po svaku cenu pokušajte da izbegnete da vaši saradnici krivo interpretiraju grešku, kao i mogućnost da se situacija ‘pomete pod tepih’. Takve strategije se često dokažu kao kontraproduktivne, zato što dolazi do gomilanja problema zbog čega vas neko od saradnika može ‘imati na oku’.

Prihvatite svoju odgovornost

Razgovor za posao, kandidat, intervju, cv, kredit Foto: Shutterstock

Sagledajte problem što objektivnije i osvestite nivo vlastite odgovornosti kako biste u svom izvinjenju mogli da dokažete da ste uistinu svesni posledica.

Uzmite u obzir tuđa osećanja

Iako se ponekad ne slažete s kolegama, važno je da uzmete u obzir i njihove stavove i osećaje. Možda je kolega zbog vašeg propusta morao duže da ostane na poslu, a to mu se možda odrazilo i na privatni život. Razumevanjem ćete moći da situaciju sagledate iz njihove perspektive, čime će vaše izvinjenje delovati iskrenije, a nesuglasice će se rešiti brže.

Nemojte tražiti izgovore

U širokom luku izbegavajte korišćenje ‘ali’. Kada god možete, preuzmite odgovornost i priznajte vlastiti propust, a po potrebi elaborirajte zašto i kako je do njega došlo.

Ponudite rešenje

Dajte kolegama do znanja da ste spremni da posegnete za inovativnim metodama kako biste što pre unapredili situaciju. Možda je rešenje bolja ili češća komunikacija s nadređenima, ili možda preraspodela odgovornosti…?

Imajte na umu da neke propuste treba rešavati ‘u četiri oka’

Iako je kancelarijske trzavice najčešće bolje rešavati transparentno, kako bi se izbeglo širenje neželjenih tračeva, postoje delikatne situacije koje zahtevaju razgovor u četiri oka, a važno je znati da ih raspoznate.

(Telegraf Biznis / investitor)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>