• 0

Zašto ne bi trebalo da se ugledate na Ilona Maska ili bilo koga drugog

Treba imati uzore, svima nam je potrebna inspiracija i savet ali ne treba da se poredite ni sa kim

  • 0

Ako pratite poslovne vesti, verovatno ste upoznati sa serijskim preduzetnikom Ilonom Maskom. I verovatno se možemo složiti da postoje podeljena mišljenja oko njega: neki ga smatraju genijalcem dok drugi tvrde da svoj posao dovodi u opasnost.

Ono što je bez dileme vezano za njega jeste njegova radna etika. Poznato je radi 100 sati sedmično, a iako je priznao da mu ta navika baš i nije donela sreću, ljudi koji ga obožavaju žele da kopiraju njegov sistem rada. Sve nadajući se uspehu.

- Molim vas , ne gubite vreme na to - poručuje, međutim, autorka Inc.com-a, Vanda Tibodo.

- Treba imati uzore. Svima nam je potrebna inspiracija i savet. Problem s upoređivanjem sebe s Maskom (ili nekim drugim) jeste da se ne možete porediti. Za vaše poslovanje i uspeh potrebne su drugačije stvari nego u slučaju Maska. Možda vaša ličnost traži da u radu više delegirate nego što to radi on. Vaše telo možda neće dobro podneti doručak (ili nedostatak njega) koji njemu daje energiju.

Prijatelji mogu biti više ili manje zahtevni, a šanse vam se mogu predstaviti na potpuno različite načine u vrlo različitom vremenu nego u njegovom slučaju. Baš kao što i vaše strasti mogu biti manje ili više složene. Vaš skup veština i iskustva je verovatno unikatan, takođe - smatra ona.

Dakle, ako ste završili svoj posao i obaveze, da li bi trebalo da odustanete od vremena za čitanje ili kupovinu samo zato što Mask slobodne trenutke koristi za istraživanje i odgovaranje na propuštene pozive?

Ilon Mask

Foto: Wikipedia/Heisenberg Media

Da li bi trebalo da grdite sebe zbog toga što ne radite više, iako ste ispunili dnevne ciljeve i visoke zadatke, samo zbog toga što neko ima drugačiji stav?

- Da li teniska zvezda vodi promašen život jer ne ume da uhvati fudbalsku loptu? - pita se autorka.

Stvarnost je jednostavna: za vas “pet para” ne vredi to što neko drugi radi. Ono što je bitno da imate jasne ciljeve koji će uvek biti izazov za vas lično, uz koje rastete i koji vam daju osećaj uzbuđenja. Ono što je važno jeste da svaki dan date najbolje od sebe, najviše što znate bez obzira na okolnosti koje vam se nametnu.

I istina je da Mask (i drugi) uzimaju vrlo, vrlo usku sliku onoga što uspeh znači. Svi smo mi uslovljeni strahom da ćemo biti odbačeni i strahom od borbe. Naučeni smo da mislimo da uspeh znači nikad ne odmarati, imati titulu, stalno se penjati uz lestvicu. Ali to jednostavno nije istina. Stvarni uspeh znači biti srećan samim sa sobom i onima oko sebe i imati pozitivan uticaj na one s kojima dođete u kontakt.

- Ta sreća i uticaj mogu dolaziti iz gotovo beskonačne kombinacije naših ‘staza’ i akcija. A ako zaista inovirate, verovatno ćete prošetati kombinaciju koju niko do sada nije isprobao - smatra Tibodo.

- Prestanite da pratite Maskove stope. Poslušajte savet Brus Lija i prestanite da se upoređujete s drugima. Pogledajte oko sebe i vidite šta možete da učinite i šta želite da učinite, a zatim se jednostavno obavežite sebi da ćete raditi najbolje što možete, svaki dan. Niko ko se tako ponašao, nije pogrešio - zaključuje Vanda Tibodo.

(Telegraf Biznis / investitor)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>