• 1
 ≫ 

Osnivač Unikla doneo odluku koja će prodrmati kompaniju - ko će sada oblačiti Federera?

 ≫ 

Ovaj posao bi bolje radila žena, misli prvi čovek Unikla

  • 1
Britain Wimbledon Tennis Foto: Tanjug/AP

Tadashi Yanai, sedamdesetogodišnji osnivač Unikla, kaže da bi radije da ga nasledi žena, jer bi to bilo bolje za najvećeg trgovca u Aziji.

- Posao je pogodniji za ženu - rekao je u jednom intervjuu Yanai, izvršni direktor giganta odeće Uniklo.

- One su istrajne, skoncentrisane, orijentisane i imaju smisao za estetiku -

Kako je rekao, sve češće ga pitaju o nasledstvu u kompaniji koju je od šnajderske radnje svog oca pretvorio u globalni brend. Mogući kandidat bi mogla da bude Maki Akaida, koja je ove godine postavljena da vodi Uniklov posao u Japanu gde je i najprofitabilniji.

Yanai je rekao da želi da poveća odnos žena viših rukovodilaca na više od polovine ukupnog broja.  Trgovina na malo trenutno ima šest žena u takvim ulogama, nakon što je prošle godine postigla svoj cilj da na rukovodećim pozicijama ima više od 30 odsto žena.

Tadashi Yanai Foto: Wikipedia/Jigneshhn

Akcije brze trgovine na malo porasle su za 0,9% u trgovanju u Tokiju.

Japan je bio u centru pažnje zbog nedostatka rodne nejednakosti u najvišim upravljačkim ulogama: samo 4,1% izvršnih titula u javnim firmama u zemlji imaju žene. Poređenja radi, u SAD, žene čine oko četvrtine izvršnih činovnika.

- To je moguće - rekao je Yanai na pitanje da li će Akaida biti potencijalni naslednik. Akaida (40) se pridružila kompaniji 2001. godine i rukovodila je trgovinama Unikla u Kini i Japanu, kao i radom u odeljenjima prodaje i ljudskih resursa.

Yanai ističe da će region jugoistočne Azije postati sve važniji deo poslovanja. Kompanija je saopštila da će uložiti 1,8 miliona dolara u partnerstvo sa Međunarodnom organizacijom rada, za pomoć radnicima u Indoneziji.

Yanai je rekao da su takve investicije način da pomognu u ostvarivanju poslovnih ciljeva i doprinesu svetu, jer će mobilnost u razvoju u zemljama u razvoju verovatno na kraju povećati najbržu liniju trgovanja na malo.

- Ako se proširimo na mesto gde prihodi ne rastu, ne možemo prodati odeću - rekao je izvršni direktor.

Podsetimo, Uniklo je kompanija koja i te kako parira Najkiju u belom sportu. Njemu je jedino pošlo za rukom da kompletira fantastični trio najboljih tenisera. Oblačio je našeg Novaka Đokovića.  Rožer Federer je prošle godine potpisao desetogodišnji ugovor s Uniqlom od kojeg će dobijati novac bez obzira da li igra ili ne.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>