• 0

5 saveta za frilensere kako da vode računa o svom novcu

Finansijski savetnik je možda veća investicija nego što je trošak

  • 0

Nezavisni frilenseri, kreativci i umetnici se često ne snalaze kada je reč o novcu, pa makar i zarađivali više od prosečne plate.

Mnogi od njih i izbegavaju time da se bave, pa nisu ni sigurni kako bi mogli najbolje da raspolažu novcem. To se odnosi i na naše influensere koji nekada dugo čekaju na naplatu svojih faktura. Misleći da je to u poslovnom svetu "u redu". Ali zapravo, ne bi trebalo da se podrazumeva.

Dodatno, frilenseri se suočavaju sa izazovima koje, na primer, oni koji primaju stalnu zaradu, nemaju.

Evo zato par saveta koji bi mogli da pomognu frilenserima oko novca:

1. Napravite plan potrošnje (čak i ako ne legne novac na vreme)

Budući da većina računa dolazi mesečno - stanarina, komunalije, otplata duga, usluge pretplate - daleko je lakše sastaviti budžet ako radite za kompaniju koja skuplja stalnu zaradu. Budući da se kreativci obično plaćaju na osnovi ugovora i podležu ciklusima, njihov prihod je često promenljiv. Kao što možete zamisliti, izrada budžeta kada ste umetnik ili kreativni umetnik ili frilenser može biti mnogo izazovnija.

2. Uplaćujte penziju sami sebi

Kada radite u kompaniji i imate platu, mnogo je jednostavnije uštedeti za penziju. Posebno u kompaniji koja je obavezna da vam plaća doprinose i penzijsko, automatski, vi nekako to nemate na listi je je poslodavac odgovoran.

To nije nimalo jednostavno frilenserima. Morate da uradite domaći zadatak da biste utvrdili koji su najbolji put do vaše penzije ili kombinacija. Privatno penzijsko, osiguranje, štednja, ili nešto treće.

3. Osmislite poreske strategije

Porezi i frilensing mogu u najmanju ruku biti komplikovani. Kada radite za nekoga, porez vam se zadržava sa platnih lista. Većina frilensera nema automatski odbitak poreza što može da postane glavobolja kada dođe vreme za podnošenje poreskih prijava.

4. Mislite na životno osiguranje

Finansijski planeri mogu takođe da budu zbunjujući. Opet, neki poslodavci nude određeni iznos besplatnog životnog osiguranja za grupno osiguranje ili nude grupni popust. Što frilenseri nemaju. Zato oni moraju o tome da brinu sami. Pri tom, razmislite koji bi to vid životnog osiguranja bio. Naravno, tu je zdravstveno.

5. Odredite prioritete

Opterećeni rokovima, gužvom, i često manjkom vremena, frilenseri uglavnom planove o svom novcu gurnu u drugi plan. Ali, redovni razgovori o tome, makar ih vodili i sa samim sobom, mogu da budu od pomoći da osigurate da vaši finansijski ciljevi budu na dobrom putu.

Ukoliko niste sigurni da možete sami da napravite dobar finansijski plan, pitajte nekog da vam poogne, ili angažujte savetnika. Koštaće vas svakako manje od briga ili "zaboravljenog papira". A tu je i činjenica da ćete se osloboditi tenzije i straha da li zaista umete da unovčite vaše znanje i kreativnost.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>