• 1

U ovoj zemlji preko 90 odsto kompanija radnicima nudi fleksibilno radno vreme, evo i zašto

Sve više menadžera omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad izvan kancelarije

  • 1

Kako bi povećali učinkovitost i pdstaknuli kreativnost zaposlenih, sve više menadžera, posebno u području informacijske tehnologije i komunikacija, omogućuje fleksibilno radno vreme i nude rad izvan kancelarije.

Najdalje u tome otišla je Finska u kojoj se, za razliku od mnogih zemalja, fleksibilno radno vreme doživljava kao pravo, a ne kao povlasticu radnika.

Istraživanje globalne kompanije "Grant Thornton" sprovedeno među 39 zemalja pokazuje da 92 odsto kompanija u toj zemlji zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, a na drugom mestu je Švedska sa 85 odsto kompanija. S druge strane, najstrožu radnu etiku ima Japan sa 18 odsto i Grčka u kojoj samo 26 odsto kompanija ima fleksibilno radno vreme.

Od 2011. godine, kad su postali poznati ti podaci, intenzivnije su i rasprave o koristima fleksibilnog radnog vremena širom sveta. Prema podacima koje navodi BBC, danas ga koriste mnoge velike globalne kompanije, kao što su "Virgin", "PwC" i "Dixons Carphone", a prilagodljiv radni ritam omogućuju i nacionalna radna zakonodavstva, od Finske do Australije i Velike Britanije. Još 1996. godine Finska je uvela zakon koji većini zaposlenih omogućuju da na posao mogu doći tri sata ranije i otići tri sata kasnije.

Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

Ta mala zemlja s oko 5,5 miliona stanovnika, poznata po svom IT sektoru, sada ide i korak dalje: od 2020. godine većina stalno zaposlenih imaće pravo da odluče gde i kada će raditi najmanje pola radnog vremena. Zaposleni će i dalje morati da rade 40 sati nedeljno, ali mogu raditi iz vikendice ili iz omiljenog kafića. Smisao je da bolje usklade svoje poslovne i privatne obaveze. Mnogi to već i koriste u praksi. BBC navodi primer IT-evca Mika Harkonena koji je mračne zime u Helsinkiju poželeo da zamijeni sunčanim danima i sa šefom je dogovorio da šest meseci radi iz Malage u Španiji.

- To je funkcionisalo izvrsno, čak bolje nego što sam mislio - kazao je nakon što se vratio u svoju stalnu kancelariju.

Sa svojim kolegama bio je u stalnom kontaktu zahvaljujući brojnim mogućnostima koje nude današnji uređaji, a povremeno je putovao u Finsku. Njegovoj većoj produktivnosti, kaže, doprinela je upravo udaljenost, odnosno gledanje stvari iz druge perspektive. Stoga smatra da bi bilo dobro omogućiti rad na daljinu svim radnicima koji to mogu i žele.

(Telegraf Biznis / jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    8. septembar 2019 | 10:56

    Pa ovo je sve lepo ali ne rade svi na računarima. Ljudi koji rade u nekoj proizvodnji i slično tu nema fleksibilnosti tu se tačno zna šta treba kada treba j koliko treba

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>