• 0

Kralj Kosmodiska i Dormea prodao udeo u kompaniji

Najbogatiji Slovenac se povlači

  • 0

Kralj Kosmodiska i jedan od najbogatijih Slovenaca, Sandi Češko, prodao je svoj udeo u kompaniji “Studio Moderna Holdings” (SM) te će se, kako piše slovenački portal finance.si, “baviti samo krevetima i sedištima u avionima”.

O promeni vlasničke strukture u slovenačkoj kompaniji poznatoj po Dormeu, Kosmodisku, Walkmaxxu, Delimanu i sličnim proizvodima šuškalo se još lani, a pre dve godine Češko je sa svojom partnerkom Livijom Dolanc izašao iz Upravnog odbora.

Kompletna vlasnička struktura kompanije nije javno dostupna, ali Češkov udeo bio je 55 odsto, čija se vrednost procenjivala na otprilike 450 miliona evra, a suvlasnici su, iako je nepoznato u kojem postotku, fondovi Insight Venture Partners, Templeton Emerging Markets, General Atlantic i JH Partners.

Prošle se godine nagađalo i o prodaji SM-a najvećem južnokorejskom multimedijskom distributeru CJ ENM, ali ta je kompanija odustala od akvizicije zbog, kako su preneli slovenački mediji, “uslova preuzimanja”.

SM je, inače, osnovan sada već davne 1992, a registrovan je u Holandiji i na Kipru i posluje u 20 zemalja širom sveta.

Češko je jednom prilikom rekao:

- Moj ego zadovoljava da sam među najboljima, ako ne i najbolji u onome što radim, a ne u onome što sam na osnovu toga kupio za sebe. Ljudi očigledno misle da se uspeh meri dužinom jahte, brojem vikendica i drugim luksuznim atributima. Ja nemam ništa od toga -

(Telegraf Biznis/BizLife/Finance.si)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>