• 13
 ≫ 

Razgovarao je sa 177 milionera i otkrio: Svi su počeli na isti način, ovo su njihova pravila

 ≫ 

Neke navike zajedničke su svim milionerima

  • 13

Bez obzira na to da li želite jednog dana na svom štednom računu da imati milion ili 10 miliona dolara, negde morate početi. Kako bi otkrio početne korake današnjih bogataša, savetnik za lične finansije Tomas Korli proveo je pet godina proučavajući potrošačke navike onih najbogatijih. U svom istraživanju razgovarao je s 233 osobe, od kojih je njih 177 svoje bogatsvo zaradilo samostalno.

Za potrebe istraživanja odabrao je skup čiji minimalni godišnji prihod iznosi 160.000 dolara te u svom vlasništvu imaju imovinu u protivvrednosti od približno 3,2 miliona dolara.

Kroz intervjue i analize, Korli je otkrio da svi dele desetak zajedničkih navika i da se čak 80 odsto njih obogatilo tek nakon 50. godine života. Isto tako, njegovo istraživanje pokazalo je da su gotovo svi započeli na isti način.

- Svi milioneri koji su svoje bogatstvo samostalno zaradili započeli su sa štednjom. Već s prvim primanjima na štednim računima ostavljali bi 10 do 20 posto prihoda - napisao je Korli u svom radu.

Strategija "sastav kanti"

 

Kako objašnjava Biznis Insajder, bogataši iz ovog istraživanja, osim izdvajanja dela prihoda, razvili su i još jednu strategiju. Tzv. "sastav kanti" njihovu ušteđevinu delili su na četiri dela: penziona štednja, posebni troškovi, neočekivani troškovi i ciklični troškovi.

Ušteda uključuje klasičnu penzionu štednju, dok budući troškovi obrazovanja, troškovi venčanja, troškovi za kuću i drugi očekivani životni troškovi spadaju u drugi korak, odnosno posebne troškove. Treći deo je zapravo fond za hitne slučajeve, poseban račun s gotovinom koja će se smanjiti u slučaju naglog gubitka posla ili hitne medicinske pomoći. A skup cikličnih troškova sadrži uštede za rođendanske poklone, praznike i odmore.

- Kako bi uspeli, razvili su stroga pravila štednje. Ipak, nije tajna, što pre počnete sa štednjom, više novca imaćete kasnije – zaključio je Korli u svom radu.

Video: Nećete verovati koliko oni zarađuju na Instagramu, a svakako su basnoslovno bogati

(TelegrafBiznis/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sljivovitza_ljuta

    3. oktobar 2019 | 11:08

    Dovedite mi jednog jedinog čoveka na svetu da mi pokaze kako da 250-300 eur podeli,da plati racune,da ima za planirane troskove,neplanirane,da izdrzi ceo mesec i da ustedi.

  • Red briggade

    3. oktobar 2019 | 10:30

    U Srbiji to mogu da isprati samo političari, direktoei poput Bajatovića, guverneri NB i sl. narod ne može.

  • m

    3. oktobar 2019 | 10:26

    lako je stedeti kad zaradjunes 15.000$ mesecno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>