• 1

Za posao budućnosti potrebna je samo jedna veština, imate li je vi?

U bliskoj budućosti postojaće dve vrste ljudi

  • 1
Merenje radnog vremena

Foto: Shutterstock

Ujutro je 9:00: uđete u kancelariju, palite računar i pokušavate da započnete svoj radni dan.

Ping! Svi pričaju o Trampovom novom tvitu. Ping! Eto ga opet - član porodice vam je upravo poslao poruku, piše za CNBC Make It Nir Eyal, instruktor na Stanford's School of Business i pisac, čije je poslednje delo ‘“Indistractable: How to Control Your Attention and Choose Your Life”.

Podignete telefon da pogledate vesti i odgovorite na poruku, pa proverite samo Facebook post i pogledate zanimljiv Youtube video. Odjednom, pre nego što ste shvatili, prošlo je sat vremena i niste izvršili nijedan zadatak vezan za posao.

Radno mesto brzo se menja, a u bliskoj budućnosti na svetu će postojati dve vrste ljudi: oni čiju pažnju i život kontrolišu drugi i oni koji se s ponosom nazivaju „indistractable“, odnosno ljudi kojima je dosadno bez obzira na to koliko ekrana gledaju i ne može da ih zabavi nijedan mediji ili digitalni uređaj.

Istraživači su ranije govorili da su pažnja i fokus glavne sirovine ljudske kreativnosti i procvata. A u doba pojačane automatizacije, najtraženiji poslovi su oni koji zahtevaju kreativno rešavanje problema, nova rešenja i vrstu ljudske domišljatosti koja dolazi iz dubokog fokusiranja na zadatak koji se obavlja.

Tako da je zadržavanje pažnje izgleda najvažnija veština 21. veka.

Mnogi stručnjaci, uključujući Adama Granta, rekli su da "uspeh i sreća pripadaju ljudima koji mogu da kontrolišu svoju pažnju".

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>