• 1
 ≫ 

U garderoberu svakog "biznis genija" nalazi se ovaj odevni predmet: Nabavite ga što pre

 ≫ 

Da se Stiv Džobs obukao kao Bil Gejts ili Džef Bezos, da li bismo ga zaista pamtili kao nešto drugo, osim kao još jednog neobično pametnog izvršnog direktora?

  • 1

Kada je osramoćna zdravstvena preduzetnica Elizabet Holms optužena za prevaru u njenoj laboratorijskoj kompaniji "Teranos" prošle godine, veliki deo medijske rasprave nije počivao na njenoj navodnoj bezobzirnosti i zapanjujućim zloupotrebama poverenja, već na njenom odevnom izboru: crna jakna, crne pantalone i, najvažnije, crna rolka.

- Imam sigurno 150 ovakvih. To je moja uniforma. Lakše je, jer svaki dan oblačite isto i ne morate da razmišljate o tome, jedna stvar manje u vašem životu - rekla je ona za magazin "Glamur" 2015. godine.

Trivijalno, kako se čini, taj sitni detalj je zapravo obasjao njen karakter. Kako je rekao jedan bivši zaposleni, ukus Holmsove bilo je svesno kanalisanje osnivača "Epla" Stiva Džobsa koji je retko kad fotografisan, a da na sebi nije imao jednu od svojih rolki.

Za njegov ugled bio je zaslužen i njegov garderober, crne rolke koje su govorile o intelektu ovog čoveka. Garderober je govorio da je Džobs drugačija vrsta biznismena, da je "vizionar" koji nije igrao po pravilima. Da se obukao kao Bil Gejts ili Džef Bezos, da li bismo ga zaista pamtili kao nešto drugo, osim kao još jednog neobično pametnog izvršnog direktora?

Elizabeth Holmes Elizabet Holms; Foto: Wikipedia/ Max Morse for TechCrunch

Kako je tako jedan običan odevni predmet dobio tako "uzvišenu reputaciju"? Odgovor se krije u njegovoj jednostavnosti. Atrakcija rolke uglavnom počiva na onome što nije: klasična kombinacija košulje i kravate izgleda formalno, a obične majice besramno.

Rolka se razvila u 19. veku kao praktičan odevan predmet za igrače pola (otuda i britanski naziv na nju "polo vrat"). Prvobitno je to bio dizajn koji su nosili sportisti, radnici, mornari i vojnici, ali je početkom 20. veka ona počela da odgovara idealima modernog dizajna. Ipak, slavu je stekla tek kada je okončan Drugi svetski rat, kada je pariska moda ovo pripisala kao obavezni odevni predmet. Od tada se našla u ormarima Majlsa Dejvisa, Odri Hepbern, Boba Dilana...

Zato, pred sledeći poslovni sastanak razmislite o vašoj odevnoj kombinaciji. Možda savršeno ispeglana košulja i ona kravata na romboide nisu najbolji izbor. A ako imate razgovor za posao, trebalo bi da nabavite i jednu crnu rolku - potencijalni šef će možda pomisliti da ste genije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • krile

    16. oktobar 2019 | 00:08

    Imam sve to ali sam svetlosnim godinama udaljen od biznis genija....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>