• 1

Znate li šta je zlatni padobran u biznisu? Primer ovog šefa koji je neslavno otišao će vam dočarati

Sada već bivši šef Mekdonaldsa dobiće "masnu" sumu za odlazak iz kompanije

  • 1
zlatni padobran Foto: Shutterstock

Zlatni padobran je pojam u poslovnom svetu, a garantuje velike novčane isplate direktorima ili članovima uprave u slučaju da dođe do prekida radnog odnosa ili neprijateljskog preuzimanja preduzeća.

Poslednji takav primer je odlazak izvršnog direktora Mekdonaldsa Stiva Isterbruka.

Zlatni padobran se pokazao kao bezbedno i sigurno rešenje pri “sletanju” sa jedne korporacije na drugu. To je možda najbolje i najbezbednije sredstvo lične zaštite.

Smišljen je kao mehanizam za pridobijanje najsposobnijih profesionalaca i njihovu vernost firmama na čijem su čelu. Ugovorom o angažmanu, takvim liderima biznisa garantovane su basnoslovne nadoknade pri odlasku iz kompanije. U vidu pozamašne gotovinske i otpremnine u deonicama i drugim vrednosnim hartijama, specijalnih povlastica, elitnog zdravstvenog osiguranja, penzija čijim se iznosom omogućava nastavak života na vrlo visokoj nozi…

Prema pravu SAD-a, na primer, onaj ko prima isplatu po osnovi zlatnog padobrana podložan je dodatno, uz redovni porez na dohodak, posebnom porezu na promet (excise tax). Trgovačko društvo koje isplaćuje iznos zlatnog padobrana ne može odbiti taj iznos od svoje poreske obveze.

Oproštajni "zlatni padobrani” za vođe poslovnih giganata po pravilu se iskazuju višemilionskim svotama. A podrazumeva se da šef koji odlazi ostavlja kompaniju u boljem stanju nego što ju je preuzeo, kad su zaposlenima povećane i prinadležnosti i perspektive.

Jedan od uslova je međutim, da CEO ne sme preći u konkurentsku kompaniju u roku kojem se dogovore.

Jedan od primera zlatnog padobrana je bivši direktor Ekson mobajla, Li Rejmond, koji je po odlasku iz korporacije dobio 400 miliona dolara. Nešto manji iznos, oko 30 miliona dolara dobio je Stiven Krofors nakon samo tri meseca rada na čelu Morgan banke.

Ove godine imali smo više takvih primera, jedan je bio odlazak šefa Renoa, a poslednji, je baš odlazak CEO Meka.

Podsetimo, Isterbruk je napustio kompaniju zbog veze sa zaposlenom, a dobiće najmanje 675.000 dolara otpremnine, ali neće moći da radi u bilo kom od rivalskih lanaca najmanje dve godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanja

    11. novembar 2019 | 13:13

    A ko pravi te milione? Radnicj. Ko je zasluzan za sve? Radnici. Bez koga bi radnici mogli? Bez direktora. Sta im je potrebno? Organizator i motivator koji su jednako dobro placeni kao radnici.. Al to je daleko od nas. Ceo svet funkcionise tako sto se velicaju bandoglavci i muvatorima i probisvetima se pune dzepovi. Sve po dogovoru. A radnicka klasa stvara pravu vrednost. Sotonisticka tvorevina.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>