• 0
 ≫ 

Novih 100 miliona za ženske inovacione ideje, osnažite se da pokrenete svoju priču

 ≫ 

Preduzeto je niz aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u biznis

  • 0
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj FOTO: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj u saradnji sa Skupštinom grada Beograda i Kancelarijom za mlade, drugu godinu zaredom opredelio je bespovratna sredstva za razvoj ženskog inovacionog preduzetništva u iznosu od 100 miliona dinara.

Preduzeto je niz aktivnosti kako bi ženama bilo olakšano uključivanje u ovu oblast, a jedna od njih je Program podrške razvoju i promociji ženskog inovacionog preduzetništva.

- Ovim Programom Republika Srbija podstiče ostvarivanje značajnije uloge žena preduzetnica na tržištu rada, kroz razvoj njihovog poslovanja, zapošlјavanje većeg broja lјudi i ostvarivanje većih i održivih prihoda. Siguran sam da će ovakve inicijative i primeri dobre prakse biti inspiracija za sve žene koje žele da razvijaju i nadograđuju svoje inovacione preduzetničke potencijale - kaže ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj FOTO: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

- Stojimo čvrsto iza svih koji žele da pokrenu svoje preduzetničke priče. Pomažemo im da iskoriste trenutak i razviju ideju, pa smo tako zajedno sa Kabinetom ministra za inovacije i tehnološki razvoj organizovali i Takmičenje za najbolju preduzetničku ideju, što predstavlja još jedan vid osnaživanja žena, čiji je nagradni fond bio pet miliona dinara - istakao je član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje grada Beograda Dragomir Petronijević.

Program nije namenjen isključivo tehnološkim preduzetnicama, već i domaćicama u seoskim i manje razvijenim sredinama sa dobrom idejom i osećajem za biznis.

Kao odličan primer tome je Teodora Tasić, koja sa kolegama stoji iza preduzetničkog startup koncepta "Organela", oko kojeg su se okupili sa idejom da kvalitetnu organsku hranu učine dostupnom i ljudima u urbanim sredinama. Nakon što su postali vlasnici jednog seoskog imanja u okolini Valjeva, osnovali su Organelu i počeli da uzgajaju organsko voće i povrće i razvijaju koncept proizvodnje zdrave hrane po porudžbini - "Izvor seoske hrane".

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj FOTO: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Ovaj koncept, koji je u okviru Programa dobio bespovratna sredstva, podrazumeva da deo bašte na poljoprivrednom gazdinstvu bude na usluzi klijentu za one vrste i sorte koje unapred odabere.

Ono što je posebno zanimljivo je da klijent ima potpuno transparentan vid uzgajanja, te u svakom trenutku može da poseti svoju baštu ili da je nadgleda putem veb kamere.

- Svet u kojem živimo iz dana u dan se menja, a upravo su mladi ti koji imaju mogućnost i energiju da idu u korak sa vremenom. Mladi bi trebalo da ponovo uspostave direktnu vezu između sela i grada, poljoprivrednih proizvođača i kupaca. Srbija ima izvanredne potencijale za bavljenje poljoprivredom koje treba iskoristiti. Za to je neophodna i organizovana podrška države jer su u suprotnom mladi prepušteni sami sebi - rekla je Teodora Tasić.

Da se rad, trud, znanje i ulaganje isplati svedoče i žene zaposlene na Prirodno - matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj FOTO: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Nataša Simin, Marija Lesjak i Ivana Beara došle su na ideju da naučne rezultate do kojih su stigle kroz različite projekte na Univerzitetu, direktno primene u praksi i odvažile se da osnuju svoju kompaniju pod nazivom HerbElixa d.o.o. Firma se danas uspešno bavi proizvodnjom preparata na bazi lekovitog bilja, a njihov proizvod HerbELICO predstavlja jedinstvenu kombinaciju etarskih ulja dobijenih iz aromatičnih lekovitih biljaka, koje se gaje po principima organske proizvodnje u Srbiji.

- Za razvoj proizvoda, od naučne ideje i prvih naučnih rezultata, do konkretnog proizvoda, trebalo nam je ukupno sedam godina, a pobeda na konkursu za izbor najbolje ženske inovacione preduzetničke ideje u 2019. godini višestruko nam je pomogla u razvoju našeg poslovanja - stekle smo nova znanja, uspostavili korisne kontakte tokom obuke, a od posebnog značaja nam je bila finansijska podrška - rekle su vlasnice kompanije HerbElixa.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj FOTO: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Program podrške razvoju i unapređenju ženskog inovacionog preduzetništva će i naredne, 2020. godine, opredeliti nova bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona dinara, sa istim ciljem, da pomognu žene kroz promociju, afirmaciju i direktnu podršku u realizaciji svojih ideja.

Video: Tri banje, privreda koja cveta i povratnici: Opština u kojoj južnije nije uvek tužnije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>