• 78
 ≫ 

Novi konkurs za medicinske radnike u Nemačkoj: Evo datuma kada da se prijavite, plata veća od 2.500€

 ≫ 

Za 15 dana šansa za posao u Nemačkoj

  • 78
Medicinska sestra, medicinski radnici, doktor i sestra

Foto: Shutterstock

Nemci ne kriju da vape za radnom snagom, posebno medicinskim radnicima, i već duži niz godina poslodavci iz Nemačke zapošljavaju medicinske sestre iz Srbije.

Nije tajna i da brojne nemačke agencije za zapošljavanje traže sestre širom naše zemlje. Dosta njih odlazi na rad u Nemačku i preko međudržavne saradnje koju imamo sa tom zemljom.

Reč je o projektu nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i Nacionalne službe za zapošljavanje pod nazivom "Tripl vin”. Tako je u Nemačku u proteklih šest godina otišlo više stotina (poslednja procena oko 800) medicinskih i pedijatrijskih sestara i tehničara.

Prema našim saznanjima, za nekoliko dana, tačnije sredinom decembra raspisaće se novi konkurs za posao u Nemačkoj, za medicinske sestare i tehničare, opšteg i pedijatrijskog smera.

Selekcija kandidata, kako nam je rečeno, planirana je za početak naredne godine.

Medicinska sestra, medicinski radnici, doktor i sestra

Foto: Shutterstock

Podsetimo, Triple Win je jedini projekat koji je rezultat međudržavnog dogovora Srbije i Nemačke, i isključivo posreduje u zapošljavanju medicinskih sestara i tehničara. Kandidati ne plaćaju nikakve nadoknade za posredovanje, niti projekat ostvaruje profit u Srbiji, jer sve troškove snose nemački poslodavci.

Prijavljivanje za učešće na projektu vrši se isključivo preko Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je, pored evidentiranja svih prijava, takođe zadužena za proveru da li ugovor o radu, koji je ponuđen kandidatima, ispunjava sve pravne uslove prema zakonu Srbije. Takođe, svi poslodavci su u obavezi da potpisivanjem ugovora garantuju zaključivanje radnog odnosa naših državljana u Nemačkoj, pod istim uslovima kao i za osobe koje već rade u Nemačkoj.

Poznavanje nemačkog jezika nije presudno za ulazak u projekat, jer Triple Win obezbeđuje stručnu i jezičku pripremu medicinskog osoblja i to o trošku projekta. Takođe pruža i podršku u procesu nostrifikacije diplome, kao i podršku pri integraciji u Nemačkoj.

Osnovni uslov koji zainteresovani kandidati moraju da ispune je da imaju završenu četvorogodišnju medicinsku školu. Zbog otežanog procesa nostrifikacije diploma, prekvalifikanti se ne primaju. Takođe, kandidati bi trebalo da imaju i minimum šest meseci iskustva, u poslednjih pet godina.

U odnosu na prethodnu godinu primetno je da raste zainteresovanost medicinskih sestara i tehničara za posao u Nemačkoj.

Samo prethodne godine, preko "Triple Win“-a prijavilo se 275 medicinskih sestara i tehničara, opšteg i pedijatrijskog smera, dok ih je ove godine bilo 360.

Programom je garantovana i minimalna mesečna zarada u iznosu od 2.000 evra bruto do nostrifikacije diplome, a nakon priznanja diplome zarada 2.400 evra, s tim što se rad noću, vikendom i praznicima dodatno plaća.

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    3. decembar 2019 | 11:53

    Moja sestra je tamo, drugi put već, pa čisto par informacija koje mogu koristiti onima koji planiraju da idu. Prvo, pored jezika, ukoliko se ima samo srednja medicinska, moraju i dodatne diplome, niču te privatne više med. na svakom ćošku te to nije problem. Ovo nije poziv za imigraciju već ugovor na od 6 meseci pa do nekoliko godina (retko). Posle toga kući pa se čeka novi konkurs. Kada se jednom ode, svaki sledeći je lakše i ima se prednost u odnosu na one koji prvi put idu. Plata joj je oko 2000EUR (viša med. sestra, državna viša), mesečno može da ostavi 600-800EUR ali nema poroka (cigare, izlasci, itd.) samo kuća-posao. Što se tiče pogrešne predpostavke da su bolnice pune naših sestara... pa nisu. Najviše je iz Poljske potom Bugarska, Turska pa tek onda balkanci. Manje je poznato ovde da iz Slovenije i Hrvatske ima više nego iz Srbije. Nije da se ovde lepše živi nego je njima lakše za papire a svi idu gde je para veća, ako je to cilj. U svakom slučaju srećno.

  • Ja

    3. decembar 2019 | 07:53

    Radim pošteno kao medicinska sestra 20 godina.Niko nikada nije imao primedbu na moj rad.Ni pacijenti,ni lekari.Ponašam se prema svakome kao da je neko moj,a opet vidim i osetim netadovoljstvo sa obe strane.Nije u pitanju samo plata...bile su i manje pa se radilo.U pitanju je to što nas nema dovoljno,a očekivanja su prevelika.Naravno da će pacijenti biti nezadovoljni,jer masu stvari moraju privatno da odrade,nažalost.Između ostalog i ja,iako radim u zdravstvu.Svako neka ide i radi tamo gde misli da mu je bolje.A nama koji ostajemo neka je Bog u pomoći.

  • Ja

    2. decembar 2019 | 21:11

    Svi ce otici i treba jer ovde covek nije covek vec rob skorojevicima bez skole i osnovnog obrazovanja.Uskoro svi pod sljivu stajemo.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>