• 4

Tri naučnice iz Srbije pokrenule biznis: Napravile su preparate za prevenciju određenih bolesti

Odlučile su da osnuju kompaniju uprkos tome što o preduzetništvu i biznisu zapravo i ne znaju baš mnogo

  • 4
Preduzetnice

Privatna arhiva

Nataša Simin, Marija Lesjak i Ivana Beara, naučnice sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, uspele su da pored uspešne karijere i porodice, pokrenu privatan biznis.

- Dugi niz godina bavimo se naučnim istraživanjima u oblasti biohemije lekovitog bilja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Shvatile smo da bi mnogi naši rezultati mogli da se primene u praksi i iskoriste za kreiranje korisnih proizvoda. Zbog toga smo 2018. godine osnovale kompaniju HerbElixa, sa osnovnim ciljem da razvijamo i proizvodimo preparate na bazi lekovitog bilja koji bi se koristili u prevenciji i tretmanu određenih bolesti - kaže za Telegraf Biznis Nataša Simin.

Uprkos tome što o preduzetništvu i biznisu zapravo i ne znaju baš mnogo, one su se upustile u ovakav projekat.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

FOTO: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

- Zbog tog neznanja prijavile smo se na različite programe iz preduzetništva u našoj zemlji i inostranstvu, koji su nudili obuke o principima razvoja, realizaciji i načinu prezentovanja poslovne ideje. To su pogrami Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj, Fonda za inovacionu delatnost, Razvojne agencije Vojvodine i program Evropskog Instituta za Inovacije i Tehnologiju - EIT, The Innovation Forum - IF i druge. Ove obuke su nam pomogle da sagledamo sve korake koje treba da preduzmemo nakon što osnujemo kompaniju - ističe ona.

Prlikom pokretanja ovog biznisa, ove tri hrabre žene, nailazile su na brojne izazove i prepreke, ali ipak im je olakšavajuća okolnost bila ta što su kroz posao na univerzitetu stekle sposobnost da brzo uče i da se dobro snalaze u novim situacijama, što su i primenile u prvim koracima ovog poslovnog poduhvata, kada je bilo potrebno mnogo učiti i donositi prave odluke.

Ali, po čemu se njihovi proizvodi razlikuju od drugih?

Preduzetnice

Privatna arhiva

- Naši proizvodi su inovativni i jedinstveni na tržištu i zasnovani su isključivo na naučnim rezultatima. Prvi proizvod, koji će se u januaru pojaviti u našoj online prodavnici, je biljni preparat koji izuzetno efikasno suzbija Helicobacter pylori infekciju, bakteriju koja uništava želudac. Taj preparat nema nikakve sporedne i štetne efekte. On predstavlja jedinstvenu kombinaciju etarskih ulja dobijenih iz aromatičnih lekovitih biljaka koje se gaje po principima organske proizvodnje u Srbiji - objašnjava preduzetnica.

Simin smatra da je ženama izuzetno teško da naprave balans između posla, slobodnog vremena i brige o porodici, naročito u početnim fazama bavljenja biznisom, koji zahteva potpuni angažman.

- To i jeste razlog zbog koga se žene odlučuju da pokrenu biznis u kasnijim godinama života, kada uloga majke prestaje da im bude primarna, jer su se deca delimično osamostalila. Imale smo podršku porodica, bez toga ništa ne bi bilo moguće. Sve tri smo majke i potrebna je jako dobra organizacija da bi se sve postiglo - ističe ona.

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

FOTO: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

- Da bi neko bio uspešan, potreban je veliki trud i rad. Nikada nisam imala osećaj da je meni kao ženi teže da budem uspešna nego nekom muškarcu. Danas, u modernom vremenu i društvu, bar u krugovima u kojima se ja krećem, ima mnogo uspešnih žena i patrijahalne stege koje su u prošlosti sputavale žene, više nisu naročito izražene. Činjenica da je broj žena u preduzetnštvu neuporedivo manji od broja muškaraca je prvenstveno posledica toga što su žene više posvećene brizi o porodici i retko se usuđuju da pokrenu biznis.

Predrasude da u biznisu postoji diskriminacija žena i da ih muškarci ne shvataju ozbiljno nisu tačne. Ja nikada do sada nisam osetila ni najmanji znak diskriminacije, čak naprotiv, prema mom iskustvu biti žena u biznisu može da bude samo prednost - ističe Nataša.

Koliko znači podrška Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj?

- Ministarstvo za inovacije ima više programa podrške kako inovativnom preduzetništvu uopšte, tako i ženskom preduzetništvu. U okviru ovih programa, oni koji započinju biznis mogu dobiti različite obuke iz preduzetništva i značajna sredstava za ulaganje, a takođe ovaj program nude i mogućnost uspostavljanja kontakata sa potencijalnim partnerima i promociju poslovnih ideja. Mi smo osvojile prvo mesto na jednom od ovih programa - Konkursu za najbolju žensku inovacionu preduzetničku ideju u 2019. god., što nam je višestruko pomoglo u razvoju našeg poslovanja - stekli smo nova znanja, uspostavili korisne kontakte tokom obuke, a posebno značajna nam je bila finansijska podrška - objašnjava preduzetnica.

Nataša smatra da su prednosti privatnog biznisa sloboda u odlučivanju i upravljanju, dinamičnost, neograničena mogućnost zarade, a mane veliki rizik i velika odgovornost za svaku donetu odluku, što je često veoma stresno.

Preduzetnice

Privatna arhiva

Koja je njena poruka svim ženama koje nemaju hrabrosti da se upuste u ovako nešto?

- Ako imate dobru ideju, naročito ako je ona inovativna, i proverili ste kod vaših kupaca da bi rado izdvojili novac za nju, nema razloga da se bojite i da ne pokušate da ideju sprovedete u delo.

Samo napred - zaključuje Nataša za Telegraf Biznis.

(N.K./Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>