• 2
 ≫ 

Jedno od najpoželjnijih zanimanja danas: Kako biti dobar menadžer?

 ≫ 

Inovativnost i kreativnost, strateško razmišljanje i ostvarivanje dobrih poslovnih rezultata su uglavnom kriterijumi koji se pominju za dobrog menadžera. Međutim, dobar menadžer pre svega mora da zna kako dobro da rukovodi i brine o ljudima, kao i da neprestano radi na sopstvenom razvoju.

  • 2
Biznis kolumna, Jelena Bulatović

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock/Wannabe media sm

Celoživotno učenje, razmena iskustava i umrežavanje sa drugim menadžerima je nešto što dodatno karakteriše dobrog menadžera i podstiče njegov profesionalni razvoj.

Mogućnost da razgovarate sa drugim uspešnim ljudima, da učite od njih, da upijate njihova znanja i iskustva, razmenjujete ideje i energiju, jeste ono što nikako ne treba propustiti. Kada menadžeri teže unapređenju i davanjem najbolje verzije sebe, onda i uspešnije vode kompanije i svoje zaposlene, imaju dobre odnose sa poslovnim saradnicima, partnerima i lokalnom zajednicom, a time direktno utiču i na boljitak društva uopšte.

Dobar menadžer pored svog profesionalnog razvoja, mora uvek da brine i o mladima, zaposlenima, da stvara svoje naslednike, da im prenosi svoje znanje, iskustvo, da ih podstiče na kreativnost i napredovanje.

Dobar model razvoja talenata unutar kompanija odvija se kroz povezivanje senior menadžera sa mladim menadžerima, posebno ako se taj proces odvija kroz mentorstvo.

Mentorstvo je danas prepoznato kao neprocenjivo za razvoj mladih menadžera. Mentor je neko ko brine, ulaže trud, podučava, razvija, otvara nove poglede na svet, sa ciljem da jednoga dana, menti "raširi krila“, tako da mu mentor ne bude više neophodan. Mentorstvo kombinuje i koučing, podučavanje, savetovanje, a obezbeđuje razvoj menadžera na profesionalnom i ličnom planu.

Takođe, mentor upoznaje mentija da, ako teži da bude dobar menadžer, treba da bude spreman i na pohvalu, kao i na konstruktivnu kritiku. Pohvala svima prija i današnjim generacijama je posebno potrebna svakodnevno, dok im konstruktivna kritika vrlo teško pada. Prihvatanje i davanje dobronamerne i konstrukitvne kritike može biti ključna stvar za postizanje uspeha.

Na kraju, svaki menadžer treba da bude spreman na promene koje donose nove tehnologije, inovacije, disruptivna kretanja i pojave, da ih brzo prihvata i koristi, a ono što izdvaja dobre menaždere od ostalih je to što ne samo da su spremni, već i predvode promene u svojoj kompaniji i poslovnom okruženju.

Srpska asocijacija menadžera će osmu godinu zaredom 11. decembra, na svečanoj ceremoniji "SAM Gala“ dodeliti "Godišnje nagrade“ najboljim pojedincima i poslodavcima u više kategorija, među kojima je i prestižno priznanje za "Menadžera godine“.

Video: Veza na poslu koja ne mora da bude opasna po vas... Naprotiv!

(Autor: Jelena Bulatović, izvršna direktorka Srpske asocijacije menadžera)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>