• 1
 ≫ 

Čuturice porodice Radovanović obišle su ceo svet: Iz drvene čuture je najbolji cug

 ≫ 

Zanat koji porodica Ranković prati već šest generacija, spaja tradicionalno i moderno

  • 1

Porodica Radovanović, iz Bajine Bašte bavi se starim zanatom pravljenja drvenih čutura. Već šest generacija ove porodice neguje ovaj posao. Čuturice su izvozili po celom svetu: Australiji, Rusiji, Americi...

Nema te svadbe, niti veselja koje u zapadnoj Srbiji može da prođe bez čuturice. Sa njom se nazdravlja, zdraviči i u svakoj kući zauzima posebno mesto.

Darko Radovanović Radionica porodice Radovanović /Foto: RINA

- To je tipično srpski proizvod, naši stari su to izmislili za pozivanje dragih ljudi, nekako je uz čuturu uvek bilo zvaničnije. Ona bi se zakitila peškirom, bosiokom i sa njom se ide u kuću kod domaćina, kuma i starog svata - priča Milorad Radovanović iz Bajine Bašte koji već tri decenije pravi drvene čuturice u svojoj majstorskoj radionici.

Ovaj zanat on je naučio od svog oca, koji je drvo obrađivao ručno. Danas su mašine ipak preuzele primat, pa se za bansekom jedna dobra drvena čutura napravi za tri dana.

Darko Radovanović Čuturica porodice Radovanović /Foto: RINA

- Drvo je javorovo, čutura izrezbarena sa obe strane i zaklapa se pčelinjim voskom. Rakija u njoj može da stoji godinama, a da ne promeni ni ukus ni miris, mada drvo može da upije malu količinu, pa u šali kažemo da i čuturice vole da potegnu po koju čašicu - kaže Milorad.

Stari zanati izumiru, međutim za ovaj srpski tradicionalni predmet izgleda da nema zime. U radionicu su se Miloradu pridružila i dvojica njegovih sinova. Darko iako je završio Mašinski fakultet u Beogradu, vratio se u rodni kraj i unapredio porodični biznis.

Darko Radovanović Čuturice Radovanović /Foto: RINA

- Trudimo se da idemo u korak sa vremenom. Da spojimo staro sa modernim i to se pokazalo kao dobar potez. Mladenci često žele svoje personalizovane čuture sa slikom i inicijalima, kako bi im ostalo za uspomenu - rekao je Darko.

On i njegov brat nikad se nisu pokajali što su ostali na svom ognjištu, za njih čutura je mnogo više od običnog predmeta, jer to je, kako kažu, simbol njihove porodice.

Darko Radovanović Radionica Radovanović /Foto: RINA

- Šest generacija Radovanovića se bavi ovim poslom. Bez obzira koliki je profit, bitno je da čovek radi ono što voli. Ja sam od detinjstva sa ocem u radionici i oduvek sam znao da će ovaj zanat biti i moj životni poziv. Trudimo se i radimo, tako da može i da se zaradi - izjavio je Mladen Radovanović.

Čuturice Radovanovića obišle su ceo svet. Stizale su od Australije, preko Rusije, pa sve do Amerike, a najčešći kupci svakako su naši ljudi koji ni u tuđini ne zaboravljaju svoju domovinu i običaje.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cedo Tomic

    6. jun 2021 | 15:34

    Trebami vas broj telefona dabih komunicirao sa vama povodom drveni cuturica buklika. hvalavam unapred....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>