• 2

Najveća mana srpskih poslodavaca: Šta se desilo posle konkursa?!

Od ukupnog broja anketiranih skoro 77% kandidata nije dobilo povratnu informaciju od poslodavca

  • 2

Kao i prethodnih godina, i tokom 2019. kandidati koji konkurišu za poslove su putem sajta poslovi.infostud.com dali svoj sud o načinu na koji su poslodavci organizovali proces selekcije i regrutacije u svojim kopanijama. U okviru istraž 21.500 konkursa za posao i 6.572 pojedinačnih poslodavaca.

Tom prilikom je ocenama od 1 do 5 bodovan način na koji je kompanija zakazala intervju, kvalitet dobijenih informacija o radnom mestu, brzina završetka procesa selekcije, kao i obaveštavanje o ishodu konkursa. Za razliku od prethodnih godina, ove godine anketirani kandidati su dali odgovor i na pitanja da li su su pozvani na test ili intervju, kao i da li su tom prilikom dobili posao za  raspisanu poziciju.

Od ukupnog broja anketiranih skoro 77% kandidata nije dobilo povratnu informaciju od poslodavca,  i takav pristup su ocenili sa negativnom ocenom 1.95. Izostanak povratne informacije, po kandidatima, u velikoj meri utiče na sam imidž kompanije, te je 65% anketiranih reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca, a preko 70% kandidata ne bi preporučili bliskim osobama da konkurišu na oglase tog poslodavca.

Iako je zbog izostanka povratne informacije o ishodu konkursa i prošle godine preko 60% ispitanika reklo da se ne bi ponovo prijavili na oglas poslodavca i da to jako loše utiče na percepciju i brend samog poslodavca, kandidati su i ove godine u velikoj meri istakli svoje nezadovoljstvo merom u kojoj se to čini. Tako je izostanak povratne informacije i ove godine i dalje najslabije ocenjen u procesu selekcije i regrutacije sa prosečnom ocenom 1.91.

U toku procesa selekcije i regrutacije kompanije su najbolje ocenjene za način na koje su zakazale test i intervju sa ocenom 3.96, a potom i za dobijene  informacije o radnom mestu (opis posla, radni uslovi, visina zarade) ocenom 3.7. Brzina završetka procesa selekcije se našla na trećem mestu sa ocenom 3.6.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rs

    13. decembar 2019 | 17:31

    Najveca mana je ta što svi oni hoce radnika sa iskustvom ,a mi se sa tim iskustvom ne radjamo nego moramo negde da ga steknemo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>