• 0
 ≫ 

Od januara dva nova Master 4.0 programa, koji spajaju IT i biznis znanja

 ≫ 

Nakon upisa prve generacije Master 4.0 studenata u novembru, u drugom semestru još 70 njih biće u prilici da upiše ove programe i na Mašinskom i Matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, kao i na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Nišu.

  • 0
master 4

Foto:Inicijativa Digitalna Srbija

Master 4.0 programi nastali su u saradnji nevladine, neprofitne organizacije Inicijative "Digitalna Srbija" i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, sa jedinstvenim ciljem povezivanja savremenih IT znanja sa poslovnim veštinama potrebnim za razvoj digitalnih proizvoda i usluga.

Ove programe su kreirali zajedno državni fakulteti sa višedecenijskom tradicijom u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta, ali i preko 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora, koje su ponudile predavače i omogućile obavezne prakse za studente. Master 4.0 programe zajednički su kreirali beogradski Elektrotehnički i Fakultet organizacionih nauka, zatim Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Nišu, a tu je i program koji su partnerski razvili Mašinski i Matematički fakultet iz Beograda.

Tokom novembra upisana je prva generacija Master 4.0 studenata koja je okupila 46 talentovanih i mladih ljudi, koji će u narednom periodu nadograđivati svoja znanja iz analize podataka, bioinformatike, mašinskog učenja, veštačke inteligencije, virtuelne realnosti, kao i predmeta kao što su menadžment, finansije i računovodstvo, marketing i preduzetništvo.

Snaga Master 4.0 programa leži u temeljnom i primenljivom znanju koje će kroz više od 130 predmeta studentima ponuditi preko 300 predavača sa nekih od najboljih fakulteta iz Srbije, stranih univerziteta i kompanija koje su se dokazale na domaćem, ali i globalnom tržištu digitalnih proizvoda i usluga.

biznis sajt, business, biznismen, cifre, rast, racunar,

Foto-ilustracija: Shutterstock

Dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu, profesor Radivoje Mitrović, očekuje da će Master 4.0 programi uneti značajne promene u visoko obrazovanje u Srbiji:

- Novo industrijsko doba zahteva obrazovni sistem koji školuje inženjere sa vrhunskim teorijskim interdisciplinarnim znanjima i praktičnim kompetencijama, koji će biti kreativniji, inovativniji i spremni da odgovore na tehnološke izazove Industrije 4.0. U Srbiji i regionu ne postoje formalni studijski programi koji se bave edukacijom u oblasti Industrije 4.0, zato očekujemo veliku zainteresovanost studenata za naš novi studijski program -

I dodaje da ovakav koncept akademskog obrazovanja Mašinski fakultet temeljno priprema već nekoliko godina, a da je sada dobio priliku da ga, uz pomoć države, Inicijative "Digitalna Srbija" i partnerskih kompanija, brže realizuje.

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, dr Perica Vasiljević, podvlači da će se na njihovom programu insistirati na sticanju praktičnih znanja:

- Savremeno doba je doba informacija. Svakodnevnim aktivnostima savremeno društvo generiše veliki broj informacija u različitim oblicima (tekst, video i audio zapisi itd.) i zato se postavlja pitanje šta sa tim informacijama uraditi? Naš Master 4.0 program daje upravo odgovor na to pitanje, kako sirove podatke transformisati u smislene i korisne informacije koje omogućavaju efikasnije planiranje i bolje odlučivanje.  Studijski program omogućava studentima sticanje praktičnih znanja i veština koje mogu da primene počev od nauke, tehnike i tehnologije, do medicine, farmacije, finansija, marketinga i drugih oblasti savremenog društva -

Među IT kompanijama koje učestvuju u realizaciji programa su Microsoft, Comtrade, Infostud, Symphony, Siemens, Endava, Levi9, SAP, Saga, dok su među uključenim kompanijama iz drugih sektora i  Telekom Srbija, Coca-Cola Hellenic, Metalac, EY, Raiffeisen bank, NIS i mnoge druge.

Detalji konkursnog roka za upis na Master 4.0 program biće objavljeni na Master 4.0 sajtu, kao i na sajtovima navedenih fakulteta.

 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>