• 1

Raj na zemlji: Ako u ovoj državi ostanete bez posla, nećete se mnogo potresti

Ova zemlja, u kojoj postoje službe koje se bave nalaženjem odgovarajućeg posla za one koji su dobili otkaz, pronašla je do sada najbolji sistem za ponovno zapošljavanje

  • 1
Posao, zapošljavanje, intervju za posao Foto: Shutterstock

Dobijanje otkaza nikad nije prijatno iskustvo, ali je u Švedskoj mnogo olakšano jer tamošnji "sistem tranzicije" obezbeđuje vam mnogo više od ponovnog stajanja na svoje noge.

Ovaj jedinstveni sistem omogućava vam da uvidite u čemu ste najbolji i pomaže vam da nađete posao bolji od onog koji ste imali. Radi se o privatnim socijalnim službama koje postoje širom zemlje, a koje plaćaju kompanije kojima je potreban pravi radnik. Radnik koji je ostao bez posla ide kod trenera koji ga podučava u skladu sa njegovim veštinama i ambicijama. U Švedskoj trenutno postoji 16 ovakvih organizacija i svaka od njih pokriva različiti sektor ekonomije, piše BBC.

Baš zbog ovog revolucionarnog sistema Švedska je najbolja u ponovnom zapošljavanju onih koji su ostali bez posla - oko 90 odsto radnika nađe posao za manje od godinu dana. To je mnogo veći procenat nego u Francuskoj i Portugaliji, gde se samo 30 odsto njih ponovo zaposli u roku od godinu dana.

Švedska Ima li lepše zemlje od Švedske? Foto: Shutterstock

"Saveti za obezbeđivanje posla" pomažu radnicima da unaprede svoje veštine, odbace zastarela znanja i savladaju izazove određene industrije u kojoj žele da rade.

Većina Šveđana koja prolazi kroz proces tranzicije nađe novi posao u roku od šest meseci, a prema zvaničnim podacima, oni mlađi od 30 godina na sledećem poslu imaju veću platu.

U ovoj zemlji poslodavci plaćaju 0,3 odsto svoje ukupne zarade savetima za obezbeđivanje posla, što je neka vrsta osiguravajuće polise da će naći odgovarajućeg radnika.

Vlada Švedske ne učestvuje u sporazumima između saveta i poslodavaca. Ona sa svoje strane nudi pomoć onima koji su ostali bez posla u periodu od pet godina, bez obzira na to da li se saveti bave njima.

foto: unsplash

Javni servis za zapošljavanje u Švedskoj funkcioniše drugačije nego privatni saveti za obezbeđivanje posla. U njemu je veliki broj onih koji su dugo nezaposleni i onih koji nemaju nikakvog iskustva i koji tek traže svoj prvi posao - od kojih su većina mladi sa srednjim obrazovanjem ili novopristigli emigranti. Sa druge strane, saveti se koncentrišu na unapređivanje već postojećih veština i nalaženje novih mesta za one koji su već bili na tržištu rada.

U poređenju sa sistemima u drugim evropskim zemljama, švedski sistem je veoma efikasan i privukao je pažnju celog sveta. Najsličniji sistem ovom ima Nemačka, u kojoj one koje su ostali bez posla finansira delimično poslodavac, a delimično država. Ipak, ovo važi samo za velike kompanije, pa se trenutni programi u Evropi češće fokusiraju na izbegavanje otkaza, što se postiže smanjenjem plate ili broja radnih sati.

U većini zemalja sveta ne postoji druga pomoć onima koji su ostali bez posla osim pomoći koju nudi država.

(Telegraf Biznis / V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>