• 28
 ≫ 

Life Coach košta u Srbiji oko 100 evra: Da li vam je zaista potreban?

 ≫ 

Svima je dobro poznato moderno zanimanje - trener za lični razvoj, odnosno osoba koja bi trebalo da nam pomogne da zalečimo dušu, savladamo životne prepreke, budemo uspešniji u poslu. Da li su ovakvi treninzi vredni našeg novca?

  • 28

Zanimljivo je kako smo sami sebi, ili pod uticajem medija i okruženja, stvorili potrebu da nam neko drugi kaže šta je najbolje za nas, da nas poduči životu i pomogne pri donošenju važnih odluka.

Ipak, ovakve usluge dolaze sa određenom cenom, nisu svima dostupne i pitanje je da li su vredne novca i vremena. A kada jesu, kako da prepoznamo kome da poklonimo poverenje?

Ovaj kontekst je, kao i razne druge, moguće prilagoditi željama klijenata, pa tako u zavisnosti od budžeta i vremena, sa ličnim trenerom za razvoj možete raditi u kontinuitetu, povremeno, uživo, preko telefona ili skajpa. U Americi, prosečne cene su od 75 do 200 dolara po seansi, a u Srbiji od dvadesetak do 100 evra.

Iskustva klijenata su drugačija, a osnivač jednog modnog startapa Liz Fank kaže da njen trener za lični razvoj vredi kao milion dolara.

- Ja 50 odsto svog uspeha dugujem njoj, jer sam zahvaljujući seansama uspela da pametno raščlanim ciljeve u glavi - ističe Fank.

Ipak, nije misija svakog life coach-a da vas poduči "boljem ljubavnom ili poslovnom životu", već ima i onih koji se bave humanijim pristupom. Regina Rodrigez-Martin je manadžerka u jednoj firmi u Čikagu i "trener za kulturu", pa tako ona migrante uči američkoj istoriji i kulturi. Interesantno je da njeno iskustvo sa trenerima nije pozitivno.

- Ja sam pre 10 godina unajmila life coach-a i ništa mi nije pomogao. Isto iskustvo imao je i moj suprug - kaže Rodrigez-Martin.

Kada birate trenera za lični razvoj, ključne su sledeće stvari: hemija u odnosu i međusobno poštovanje, samopouzdanje trenera, kao i sposobnost da vas "izbaci" iz vaše zone komfora i pomogne vam da prevaziđete svoje granice.

Da li je life coach zanimanje prevara ili ne?

To umnogome zavisi od samog trenera, njegovih veština, znanja, ekspertize, harizme i potencijala da promeni tok vaših misli i dela na bolje.

Treba imati na umu da se treneri za lični razvoj često rađaju baš za tu profesiju, to im "ide od ruke", i uz malo moderne psihologije mogu uraditi mnogo i za sebe i za vas. Njihov primarni cilj je da pomognu klijentu da se lakše nosi sa stresom i anksioznošću. Na primer, ako ste "zaglavljeni" na poslu koji ne volite, ali niste u poziciji da date otkaz dok ne nađete drugi posao, life coach vam pomaže da otkrijete u kojoj oblasti pronalazite sebe i kako se to poklapa sa vašom životnom svrhom.

Dobri treneri za lični razvoj poseduju barem 10 veština:

1. Zahtevaju pozitivan stav i od sebe i od vas.

2. Strastveni su u poslu koji rade i u misiji da kod vas postignu isto.

3. Imaju odlične veštine slušanja.

4. Svoje lične stavove zadržavaju za sebe; kada je reč o klijentu, tu su samo da posavetuju.

5. Ne osuđuju, već razmatraju nečije stavove, motive i navike.

6. Podstiču radoznalost kod klijenata, kako bi oni sami upoznali sebe.

7. Postavljaju klijentu razne izazove, kako bi ga suočili sa stvarnošću.

8. Dobro opažaju svaku situaciju, verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

9. Govore vrlo jasno i precizno.

10. Zahtevaju iskrenost od klijenta, jer su i sami iskreni i požrtvovani.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oskar Skrinjar

    22. decembar 2019 | 14:20

    Ja nemam life coacha ali sam u izvrsnoj formi i mislim da bi svaki covek morao da vodi racuna o svom zdravlju.

  • Demi

    22. decembar 2019 | 21:42

    Menu life coach može da bude samo moja baba!!! Eventualno neko sa mnogo, mnogo životnog iskustva, a ne neki bezveznjaci sa sertifikatom o završenom kursu!!!

  • Перагеније

    22. decembar 2019 | 22:35

    "Ja 50 odsto svog uspeha dugujem njoj, jer sam zahvaljujući seansama uspela da pametno raščlanim ciljeve u glavi - ističe Fank." - Да ли још неко закључује да Франк није бистра?...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>