• 4
 ≫ 

Hit oglas za posao u Republici Srpskoj: Za portparola traže filozofa, a za vozača konobara!

 ≫ 

Kako prenosi "BN TV", Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske objavilo je oglas za posao sa ovim, u najmanju ruku, neobičnim uslovima

  • 4
Republika srpska, konkurs za posao

Foto-ilustracija: Wikipedia, Telegraf

Iz Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske stižu zanimljive vesti: objavljen je konkurs za portparola i vozača, ali sa neobičnim uslovima - portparol treba da bude diplomirani filozof i da je fakultet završio u Srbiji, a vozač po zanimanju treba da je konobar. Ipak, iz ministarstva su demantovali informacije o nameštanju konkursa.

Kako prenosi "BN TV", nelogično je da Viši stručni saradnik za politike unapređenja konkurentosti privrede ima završen Filozofski fakultet, osim ako "postoji osoba kojoj je to radno mesto namenjeno". Istu konfuziju stvara uslov za vozača, koji mora da ima završenu srednju ugostiteljsku školu.

- Radna mesta na poziciji Viši stručni saradnik za politike unapređenja i konkurentnost privrede nisu popunjena, jer u ovom momentu nije u toku procedura za popnjavanje tih radnih mesta. Radno mesto na poziciji vozača je popunjeno u danu formiranja tog Ministarstva i isto lice je na to mesto došlo preraspodelom iz drugog republičkog organa, što znači da nije planirano novo zapošljavanje na pomenutu poziciju - navodi se u odgovoru ovog Ministarstva.

Na pojedinim radnim mestima favorizuju se smerovi i zvanja koja se mogu steći samo u određenoj instituciji. Na primer, za poziciju Višeg stručnog saradnika za odnose sa javnošću traži se završen Fakultet za evropski biznis i marketing, koji se nalazi u sklopu Evropskog univerziteta u Beogradu, istražuje "BN TV". Međutim, resorno ministarstvo je i tu informaciju demantovalo.

- Pozicija Višeg stručnog saradnika za odnose sa javnošću nije namenjena nikome, već se na tu, kao i na druge pozicije, dolazi putem javnih oglasa i konkursa u skladu sa procesima. Viši stručni saradnik za odnose sa javnošću zasnovao je radni odnos u propisanoj proceduri i ima završen Кomunikološki fakultet - stoji u odgovoru Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Opozicija je odmah reagovala i istakla da je ovo jedna u moru neregularnosti koje se dešavaju kod zapošljavanja u javnim institucijama, i apeluju na to da "svi građani imaju pravo na fer uslove konkursa".

- Vlada i institucije koje su u nadležnosti Vlade postale su smeštaj za stranački podobne ili za one izabrane od strane vlasti. Najvažniji resurs svake zemlje jesu ljudi i ako ih postavljate samo po kriterijumu stranačke pripadnosti i rođačko-kumovsko-rodbinskih veza, onda ćete imati zemlju kakvu imate, a znamo svi kakva je situacija u našoj zemlji - smatra poslanik PDP-a u NS RS Jelena Trivić.

Video: Suljo je najbolji perač prozora od koga svaka žena treba da uči

(Telegraf Biznis/BN TV)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    5. januar 2020 | 10:12

    Pa ko danas radi svoj posao ,tendencija buducnosti da vredi onaj ko moze da napravi rezultat onaj ko moze da odgovori zadatku koji mu je poveren,znaci prirodna inteligencija kao tajna uspeha

  • Ftw

    5. januar 2020 | 15:38

    Ne pitaj ćale što sam post'o auslander,školov'o za doktora, a radim kao kelner...

  • Loki

    5. januar 2020 | 14:06

    Pa onda mogu da stave inteligentnog frizera na mesto pilota ili hirurga. Svasta.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>