• 12
 ≫ 

Možda i ne znate, ali oni vas posmatraju: Kako sve poslodavac može da vas prati i špijunira

 ≫ 

Zaboravite na praćenje i čitanje emailova koje šaljete sa poslovnog računara. Vaš poslodavac može da vas nadgleda i prati čak i kada niste u firmi

  • 12
špijuniranje

Foto: Pixabay.com

Sigurno znate da poslodavac može da vidi i pročita sve mejlove koje ste poslali sa vašeg poslovnog računara ili bilo šta što ste poslali sa kompanijskog telefona. Ali, to je samo vrh ledenog brega u smislu onoga što poslodavci mogu i šta rade.

- Poslodavci se razlikuju u zavisnosti koje načine i tehnike za praćenja ponašanja zaposlenih koriste – objašnjava Majk Miler glavni urednik „Wilderness Times“ i dodaje da većina ljudi misli da je jedini rizik taj da njihov šef može da im zaviri preko ramena i vidi da su na Fejsbuku. Ipak, to je najmanje što mogu da urade.

Najbolje je pretpostaviti da vas uvek gledaju.

- To znači da uvek imate na umu šta objavljujete, pišete ili čitate na Internetu – kaže Miler. Zapamtite: kada koristite poslovni računar, to je kompanijski uređaj i na njega mogu da instaliraju softvere koje žele, navodi Readers Digest.

Praćenje aktivnosti preko Interneta

 

Kompanija „Clickagy“ prati digitalne aktivnosti.

- Obično smo angažovani za presretanje podataka adresa koje se pretražuju kroz povezivanje lokalnih računara sa njihovom web aktivnošću (dozvoljeno prema ugovoru o radu kompanija). Zatim naš NLP analizira ključne reči svake posećene URL stranice, omogućavajući poslodavcu da ima tačan uvid koji zaposleni istražuju radne biografije ili konkurentske ključne reči. Kada se neko klasifikuje za filtrirane ključne reči, poslodavac ga odmah upozori – navodi Hari Maugans, izvršni direktor ove kompanije.

Dakle, ako ste pomislili da se prati svaki vaš korak na poslu, moguće je da nije paranoja, već da ste u pravu.

Provera koliko ste produktivni

 

Mnogi poslodavci koriste različite alate i taktike za nadgledanje aktivnosti svojih zaposlenih tokom radnog vremena. „Teramind“ je platforma koja može da se koristi za merenje produktivnosti, a koja beleži koliko brzo osoba prelazi između aplikacija.

Saznanje o vašoj trenutnoj lokaciji

 

Poslodavci mogu da vas prate i kada niste u kancelariji na više načina. Mogu da uključe GPS za praćenje na vozilu kompanije, da vas prate preko sistema video nadzora u krugu kompanije, kao i preko pristupnih tačaka koje se koriste za otključavanje vrata od kancelarija kompanije.

Praćenje vremena koje se potroši na projektu

 

- Zapošljavam i upravljam svojim virtuelnim timom pisaca i video editorima koji su zaposleni preko frilens platforme „Upwork“. Program za praćenje rada na ovoj platformi na svakih 10 minuta pravi sliku ekrana računara zaposlenog, a sve aktivnosti po minuti su navedene ispod slike. To mi kao poslodavcu daje osećaj sigurnosti da moji frilenseri zaista rade i nisu neaktivni. Ako je frilenser slučajno otvorio neki drugi sajt tokom rada lako može da izbriše sliku ili da zaustavi sistem kada želi da napravi pauzu.  Ovaj sistem garantuje sigurnost za klijenta i slobodu za frilensera – kaže Simon Hanse, osnivačica „Best Sports Lounge“.

Praćenje službenog mobilnog telefona

 

Službeni telefoni se često koriste kao način za praćenje aktivnosti zaposlenih. Mogu da imaju instalirane programe za evidenciju logova koji prenose svaku unetu reč i svaku posećenu web lokaciju, a podatke šalju poslodavcu. Mogu da imaju GPS za praćenje tako da je lokacija zaposlenog uvek poznata poslodavcu – kaže Darin Džiljo, glavni inspektor u „North American Investigations“.

Praćenje na socijalnim mrežama

 

- Kada je u pitanju praćenje aktivnosti zaposlenih, poslodavci imaju tendenciju da prate socijalne mreže, a prati se da li objavljujete statuse dok ste na poslu i da li je to povezano sa poslom – navodi Džosef Taker, vlasnik kompanije „DeAnalyst“.

Praćenje razgovora 

 

Osim softvera za praćenje aktivnosti na računaru, postoje softveri koji mogu da se instaliraju kako bi se pratili razgovori na nekom drugom mobilnom telefonu, pa tako kompanije koje se bave telefonskom prodajom koriste softvere poput „mSpy“ ili „TheOneSpy“ kako bi pratili telefonske razgovore svojih prodavaca – navodi „Uittenbroek“.

Ipak, nemojte postati paranoični, već pitajte IT odeljenje u vašoj kompaniji koje sisteme za praćenje koriste kako biste mogli da prilagodite svoju komunikaciju i ponašanje tim uslovima.

Ukoliko ne želite da pitate, najbolje je da držite privatan život odvojen od posla. Sve što želite da pogledate privatno, radite kod kuće, ne na poslu.

Video: Snimak kontakta srpskog obaveštajca sa ruskim špijunom

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    12. januar 2020 | 09:49

    Zbog ovakvih privatnika svi odose iz zemlje. 12 sati rada dnevno, bez godišnjeg odmora. To su mučenici

  • Doboj

    12. januar 2020 | 10:04

    Kod nas u gradu covek sagradio jos jedan market i vec 2 meseca nemoze da ga otvori nece niko da radi, toliko o tome kako je dobro biti bahat prema radnicima..sve to dodje na svoje samo polako..

  • violeta

    12. januar 2020 | 09:43

    Odvratno voajerisanje ! Covek nema i ne moze da ima svoju intimu ! Meni je ovo stepen unazad u ljudskom zivotu ! Bez govora i razgovora, samo kuckanje i cutanje, smestanje svega i svacega i virenje u tudje zivote ! To vam prija, meni ne !?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>