• 0
 ≫ 

Kome treba psihopata? Saznajte sve o novom šefu na prvom razgovoru za posao

 ≫ 

Pitanja koja postavljaju kandidati tokom intervjua otkrivaju skrivene mane potencijalnih šefova

  • 0

Intervju za posao otkriva vrline i mane kandidata i poslodavaca. Dok poslodavci pokušavaju da saznaju sve o sposobnostima budućih zaposlenih, kandidat tokom razgovora može saznati da li će rad u novoj firmi doneti glavobolje i košmare.

Mnogi od nas su bar jednom napustili posao jer nisu želeli da trpe torturu nadređenih. Galupova anketa u SAD otkriva da je polovina od 7000 zaposlenih bar jednom dala otkaz, kako bi se izvukli iz kandži pobesnelog šefa.

Radnici su često subjektivni prilikom procene ponašanja šefa

 

- Pojedini zaposleni vole kada ih nadređeni hvale, podržavaju i uvek su tu za njihove probleme. Druge pak ovakvo ponašanje šefova sputava. Teško je na razgovoru za posao pitati budućeg šefa kako se ophodi prema zaposlenima. Ipak, iskustvo pomaže da saznate šta vas očekuje na novom poslu - objašnjava trener za razvoj karijere Ešli Votkins.

Ovo su strategije za upoznavanje budućeg nadređenog pri prvom razgovoru:

Šef koji se ne meša u svoj posao

 

Odsutnost je odlika mnogih radnika, ali ni šefovi nisu uvek koncentrisani na svoje radne zadatke. Studija iz 2010. godine otkriva da najveći broj nesposobnih rukovodilaca ležerno pristupa poslu. Nemaju vremena niti želje da uspostave jaču vezu sa radnicima, čak i kada je to neophodno. Stoga već na prvom razgovoru pitajte jesu li uključeni u aktuelne projekte.

"Koliko ćete učestvovati u radu sa mnom?", "Kako procenjujete kvalitet rada zaposlenih i na čemu se zasniva proces evaluacije", samo su neka od pitanja koja im možete postaviti.

- Kandidati bi morali da saznaju koliko često šefovi organizuju sastanke sa svojim timom, jesu li uključenu i postavljanju ciljeva i da li sveobuhvatno informišu radnike. Tako ćete saznati jesu li šefovi spremni za zajedničke izazove - objašnjava stručnjak karijerni savetnik Rendi Konli.

Loša komunikacija sa zaposlenima

 

Pre nego što pristanete na uslove rada, saznajte sve o komunikacionim veštinama novog šefa. Proverite da li su na nivou koji je neophodan da biste se vi pokazali u najboljem svetlu. "Koliko često zaposlenima dajete povratne informacije?", jedno je od pitanja koje će vam pomoći da saznate više o njemu.

- Pitajte šefa kako saopštava povratne informacije. Tako ćete saznati više o njegovim prioritetima. Odgovori otkrivaju da li je prilikom ocenjivanja rada zaposlenih fokusiran na posao ili na osobu. Važno je da povratna informacija stigne na vreme. Istražite da li je šef fokusiran na pružanje pomoći radniku ili lovi greške i razmišlja kako da ga kazni - objašnjava Konli.

Nepristojni šef zagorčava život

 

Menadžeri nisu jedini koji postavljaju pitanja na intervjuu. Ako želite da saznate više o liderskim sposobnostima budućeg šefa, razgovarajte sa osobom koja je imala priliku da sarađuje sa njim.

Imajte na umu da će zaposleni koji rade kod vašeg budućeg šefa verovatno davati nepotpune i neiskrene odgovore, kako bi sačuvali svoju poziciju.

- Obratite pažnju na govor tela i čitajte između redova. Ukoliko se osoba "smrzne" kada im postavite pitanje, znajte da odnosi unutar firme nisu bajkoviti - objašnjava Ešli Votkins za HuffPost.

Prilikom istraživanja koristite i socijalne mreže poput Fejsbuka i LinkedIna. Slobodno kontaktirajte nekoga ko je radio za vašeg poslodavca. Ovako bi mogao da izgleda sadržaj poruke:

"Aplicirao sam za posao u vašoj bivšoj firmi i pozvan sam na intervju. Saznao sam iz vaše biografije da ste nekada radili na istim poslovima. Da li biste izdvojili 15 minuta za razgovor sa mnom. Želim da vam postavim nekoliko pitanja. Vaši odgovori će pomoći da donesem odluku".

Izbegnite neiskusnog menadžera

 

Ako znate da je vaš budući šef nedavno stupio na dužnost, raspitajte se o njegovom razvojnom putu i menadžerskim sposobnostima.

- "Želeo bih da jednog dana i ja postanem lider. Dajte mi neki savet kako se dolazi do pozicija kakva je vaša", jedno je od pitanja koje će pomoći da saznate dosta informacija o budućem šefu. Pružićete mu priliku da vas edukuje i pre nego što počnete da radite u njegovoj firmi - objašnjava Votkins.

Narcisi stvaraju nepotrebne probleme

 

Postoje stretegije za otkrivanje uobraženog šefa. "Šta je donelo uspeh vašem timu?", jedno je od korisnih pitanja. Poremećajem ličnosti korporativnih lidera bavi se stručnjak za ljudske resurse Meri-Lajn Žerman. Ona tvrdi da takve osobe ističu svoju ulogu u timu kao najbitniju i često prisvajaju zajednički uspeh.

- Ukoliko tim ima dobre rezultate, takvi ljudi kažu da su oni najviše zaslužni. Sebe i svoje sposobnosti stavljaju u prvi plan tokom intervjua - objašnjava Žerman.

Prećutane informacije nekada su važnije od onoga što govori vaš budući šef. Kandidati moraju obratiti pažnju da li su dobili odgovore na sva pitanja.

Zapamtite sve što je tokom razgovora prećutao

 

- Za dobrog vođu nema tabu teme. Sposoban je da razgovara o svemu bez obzira koliko je tema neprijatna - objašnjava Votkins.

Saznajte da li ima miljenike u timu

 

- Razlog za zabrinutost postoji ukoliko šef na prvom razgovoru ističe pojedine saradnike, dok ostale nipodaštava. Ukoliko tada zaboravi zašto se sastao sa kandidatom, znajte da ste na pogrešnoj adresi - navodi Konli.

Obratite pažnju na ton njegovog glasa

 

Narcisoidni šefovi ne prihvataju izazove koji ih teraju da promene metode upravljanja.

- Svaki ljutiti odgovor ili promena glasovne intonacije govori da ne vole izazove. Budite vrlo oprezni kada se nađete na razgovoru sa takvim menadžerom - savetuje Žerman.

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>