• 1
 ≫ 

Znate li ko je najbolje plaćen u odnosu na nivo stresa? Studiraju dugo, ali trud se isplati

 ≫ 

Stomatološke usluge su Srbiji u proseku pet puta jeftinije nego u inostranstvu, zbog čega je dentalni turizam u porastu

  • 1

Godinama unazad, zanimanje - stomatolog možda nije bilo toliko popularno, jer su retki radili privatno i zarađivali iznad proseka. Međutim, s porastom stomatoloških ordinacija, sve je više ljudi zainteresovano za ove studije, jer shvataju da je zarada zagarantovana. Naravno, preduslov za to je da vas oblast bar malo zanima.

Istraživanje medijske kuće "U.S. News & World Report", sprovedeno na 187 zanimanja, pokazuje da je ova profesija najbolje plaćena u odnosu na nivo stresa. Iako nije na 1. mestu po visini primanja, odnela je pobedu jer poslovi od kojih se najviše zarađuje - donose mnogo stresa. Zubari u SAD, prema podacima dostupnim javnosti, godišnje zarade oko 225,760 dolara.

Kako navodi Market Watch, razlog za ovako dobar odnos plate i stresa leži u organizaciji dnevnog rasporeda. Kao prednost se navodi to što zubari danima unapred znaju šta će raditi koji dan, te nemaju veliki broj hitnih intervencija, a veliki plus je svakako i dobra naplata usluge, posebno ako ona ne zahteva mnogo vremena. U poslednje vreme, sve više zubara umesto plombama i ugradnjom zuba, bavi se ubrizgavanjem botoksa ili hijalurona, o čemu se već duže vreme spekuliše u javnosti.

Uprkos visokim cenama usluga u Srbiji, pacijenti se najčešće odlučuju za privatnog zubara, a ova profesija je dodatno dobila na značaju od kada se zahuktao dentalni turizam, jer su cene u inostranstvu daleko "paprenije".

Na primer, neka stomatološka usluga u zemljama Evropske unije može koštati čak 5 puta više nego u Srbiji, bez obzira što se koriste isti, kvalitetni materijali. To je zato  što multinacionalne korporacije koje snabdevaju stomatološke klinike i ordinacije nemaju isti cenovnik za sva globalna tržišta, kako bi bile konkurentne u drugačije razvijenim ekonomijama.

Na listi najplaćenijih zanimanja nalaze se i: anesteziolog, hirurg, oralni i maksiofacijalni hirurg, građevinski inženjer, inženjer zaštite životne sredine, biomedicinski inženjer, softverski arhitekta, DATA naučnik, DevOps inženjer, developer, IT menadžer, civilni komercijalni piloti, kontrolori leta, avio-inženjeri, marketing i akaunt menadžeri.

VIDEO: Stomatolog kod kojeg žene rado dolaze

(Telegraf Biznis/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    12. januar 2020 | 17:25

    Najbolje placen u odnosu na nivo stresa je savetnik u ministarstvu, koji je zavrsio privatni fakultet u Zagubici.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>