• 0

Roboti iz Silicijumske doline ostali bez posla: Šef ih o otkazu obavestio mejlom

Alek Garden, ispred startapa "Zume pizza", kaže da će bivši radnici moći da se prijave na 100 novih radnih mesta koja planira da otvori

  • 0
Zume Pizza Foto: Shutterstock

Silicijumska dolina predstavlja simbol rastuće tehnološke, prehrambene i automobilske industrije, međutim, za neke startap kompanije stvari ne idu predviđenim tokom, pa tako roboti ostaju bez posla. I ne samo to, šef jedne automatizovane prodavnice za proizvodnju i prodaju pice, pod nazivom "Zume", svoje zaposlene je o otkazu obavestio mejlom.

Roboti su "vredno" pravili pice, ali se prodavnica zatvorila usled novih planova, kao i tri kafeterije u centru San Franciska koje su poslovale po istom principu. "Zume pizza" kaže da ukida 172 radna mesta u samoj dolini, i još 80 u gradu. Oni pice isporučuju od 2016, međutim, sada nameravaju da se usredsrede na sistem pakovanja i isporuku hrane.

Alek Garden, ispred "Zume pizza", ne samo da je o ovom planu zaposlene obavestio putem e-poruka, već je istakao i da će bivši radnici moći da se prijave na 100 novih radnih mesta koja kompanija planira da otvori u službi za pakovanje.

Pica Foto: Pixabay

Kafeterija "Cafe X" je zbog neisplativosti zatvorila tri svoja objekta, a osnivač ovog startapa Henri Hu, rekao je da su ti kafei u centru pomogli da se razvije najnovija mašina, sada korišćena u prodavnicama na Međunarodnom aerodromu u San Francisku, odnosno u San Hoseu. Ovaj lanac je od početka (2017) počeo da radi sa robotima-baristima, majstorima za smutije i hamburgere, i sa mašinama koje su mešale i dozirale obrok salate.

Ipak, "Cafe X" neće biti usamljen na aerodromu. "Briggo Coffee House" je još jedna kafeterija koja ima robota-baristu, spremnog da napravi 100 napitaka u jednom satu, piše lokalni list. Robotika je najpre rasla u magacinima da bi se ubrzao rad, povećala produktivnost i smanjili troškovi, a sve više prelazi u industrije, poput prehrambene.

VIDEO:

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>