• 0
 ≫ 

Kobi Brajant o poslu i uspehu: Šta smo naučili od NBA legende

 ≫ 

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena, Kobi Brajant, tragično je nastradao 26. januara u padu helikoptera. Za nepune 42 godine izgradio je bogatstvo, ali ne samo baveći se košarkom, i naučio nas mnogim važnim životnim lekcijama

  • 0

Posle povlačenja iz profesionalnog sporta, odnosno penzionisanja, Kobi Brajant je postao investitor, a izvori bliski njemu kažu da je poslu bio posvećen 24/7.

Radna etika koju je stekao tokom dvadesetogodišnje NBA karijere, pomogla mu je kasnije u biznisu, a pre tri godine izašao je i kratki animirani film "Dear Basketball", nagrađen Oskarom, za koji je Brajant pisao scenario i u kojem je, naravno, glavna zvezda.

 

Pre 7 godina, Brajant je krišom osnovao kapitalni fond, sa preduzetnikom Džefom Stibelom, kako bi ulagao u medije i tehnologiju. Bryant Stibel & Co. predstavljen je 2016, nekoliko meseci nakon što je Brajant odigrao svoju poslednju utakmicu za Lejkerse. Njegove velike investicije uključivale su kompanije kao što su "LegalZoom", "Epic Games" i još neke, a do septembra 2019. Brajantova kompanija je brojala više od 2 milijarde dolara kapitalne dobiti.

U međuvremenu, Brajant je ulagao i na drugoj strani. Tokom 2014. najavio je da je osnovao Kobe Inc. Prva investicija ticala se sportskog pića BodyArmor. Početnih 6 miliona dolara poraslo je na 200 miliona, nakon što je "Koka-Kola" kupila većinski udeo 2018. Od kada se penzionisao i posvetio novim poslovima, Brajant je u jednom intervjuu rekao: "Ustajem rano, vežbam, a onda se spremam i idem u kancelariju".

Kobi Brajant  Kobe Bryant

Foto: Tanjug/AP

Kobi Brajant  Kobe Bryant

Foto: Tanjug/AP

Evo kako je Kobi govorio o poslu, životu, uspesima:

 

"Želim da naučim kako da budem najbolji košarkaš na svetu. I, ako želim to da naučim, hoću da učim od najboljih. Deca idu u školu da budu doktori ili advokati, i to je njihovo mesto za napredovanje. Moje "mesto za učenje" je tamo gde su najbolji iz ovog posla."

"Nikada na košarku nisam gledao kao na posao. I nisam shvatao da je to posao dok nisam proveo prvu godinu u NBA ligi. Kada sam došao, bio sam okružen profesionalcima i mislio sam da im je košarka sve, ali nije bilo tako. Tada sam shvatio kako se razlikuju od mene, mislio sam da su svi opsednuti ovim sportom kao ja."

"Kada kažemo da nešto ne možemo da postignemo, onda sami sebi postavljamo granice. Moj mozak ne može da procesuira neuspeh, jer, ako treba da samo da sedim i kažem sebi da sam neuspešan, mislim da je to gore od same smrti."

"Kad malo bolje razmisliš, ne postoji ništa čega bi trebalo da se plašiš. To je košarka. Toliko puta sam trenirao i igrao. Dešavalo se da ne ide dobro, ali se probudim sledećeg jutra, i osećam se ok. Ljudi danas pričaju loše za tebe, a već prekosutra te hvale. Sve to sam već prošao, što bih se onda nervirao?"

"Svaki čovek pravi izbore, to je nešto što moramo da radimo. Ako želiš da budeš dobar u nečemu, onda moraš da staneš iza svojih odluka. Kad to kažem, mislim na razne žrtve koje dolaze sa uspehom, kao što je vreme s porodicom, druženje s prijateljima... Nije lako biti dobar sin, otac, muž, prijatelj, ako želiš da budeš uspešan u poslu."

Video: Slavni košarkaš Kobi Brajant poginuo u padu helikoptera

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>