• 0
 ≫ 

Ko bolje podnosi stres na poslu: Muškarci su osetljiviji od žena, ali se one više nerviraju

 ≫ 

Suprotno mišljenju da su žene emotivnije od muškaraca u svemu, pa i u poslu, nova studija pokazuje drugačije

  • 0
Posao, zapošljavanje, intervju za posao

Foto: Shutterstock

Na poslu provodimo mnogo vremena, pa tako ne čudi da odnosi s kolegama mogu značajno uticati na naše opšte, zdravstveno i emotivno stanje. Kako piše Mirror, novo istraživanje sprovedeno od strane univerziteta Anglia Ruskin, statistički pokazuje kako se na poslu ponašaju muškarci, žene, i zasebno milenijalci, a rezultati bi mogli da vas iznenade.

Istraživanje je obuhvatilo različite emocije koje proživljavamo na radnom mestu, a ispitivano je oko 2.000 britanskih radnika i 25o menadžera. I mada uglavnom mislimo da je sam posao taj koji nas frustrira, ispostavilo se da ljudi negativno reaguju prvenstveno na (neke) kolege, a emocije koje se "vrte u krug" jesu: sreća, radost, bes, ljutnja, tuga, gađenje, strah.

Statistika kaže da su muškarci na poslu emotivniji od žena, ali i da su žene više sklone stresu i frustraciji. Dok se jači pol više emotivno unosi u svoje projekte, nežniji pol doživljava negativna osećanja ukoliko u radu premaše dedlajn ili budžet. Dokazano je i da muškarci duplo više nego žene primaju kritike "k srcu", ili se naljute ako primete da su njihove ideje odbačene. Čak 43 odsto njih u tim trenucima podiže glas, a 20 odsto je spremno da napusti posao kada "zagusti", za razliku od žena.

Doktor Teri Timpkin s pomenutog univerziteta, kaže da muškarci imaju problem s moći, odnosno besom koji se javlja ako je njihov autoritet "ugrožen". Prema istraživanju, jedna od tri osobe krije prave emocije na poslu, pa se tako smeje i kada joj je do suza. Osim toga, trećina ispitanih šefova smatra da je pokazivanje emocija na poslu - znak slabosti, a 51 odsto da radno mesto treba potpuno da bude oslobođeno od emocija, bilo negativnih ili pozitivnih.

Slobodno možemo reći da milenijalci danas u svim pogledima predstavljaju posebnu kategoriju, pa tako i u ovom slučaju. Njima vreme provedeno na poslu pada veoma teško, i 91 odsto milenijalaca je sklono razvijanju tuge ili ljutnje. Većini se radni ambijent i gadi, a prema jednom drugom istraživanju, milenijalci pre svih očekuju da budu nagrađeni za svoj rad, i da im se ukazuje zahvalnost.

Video: Veza na poslu koja ne mora da bude opasna po vas... Naprotiv!

(Telegraf Biznis/Mirror)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>