• 2

Britanska studija otkriva: Medicinske sestre su manje plaćene, zato što među njima nema muškaraca

Ostrvsko staromodno društvo smatra da je ženama briga o drugima "u prirodi" i da se podrazumeva

  • 2
Medicinska sestra, medicinski radnici, doktor i sestra

Foto: Shutterstock

Prema rezultatima nove studije koju su sproveli RCN (Royal College of Nursing) i Univerzitet Oksford, medicinske sestre su u Velikoj Britaniji manje plaćene i imaju lošiji status, zato što među njima nema muškaraca. Oni zaključuju i da na Ostrvu još uvek vlada staromodno mišljenje da je briga o drugima "rezervisana samo za žene".

Ovo uverenje je doprinelo tome da plate medicinskih sestara budu manje, a uslovi rada lošiji, i to se prenosi kroz generacije. Dakle, budući da se ovo zanimanje u Velikoj Britaniji smatra "ženskim", nikada zapravo nije došlo do situacije da se žene "bune", ako bi njihov muški kolega imao veću platu, samo na osnovu pola. Osim toga, zaključeno je da medicinske sestre "rutinski obavljaju poslove koji su za lekare".

Studija kaže i da se nedavna inicijativa - da sve zaposlene imaju višu školu za medicinske sestre, nije pozitivno odrazila na njihov status ili budžet. Dr En Hambert, jedna od autora studije, kaže da "uprkos tehničkoj kompleksnosti posla, ali i emotivnom momentu koji svakodnevno doživljavaju medicinske sestre, staromodna percepcija nalaže da je ovaj posao ženama "u prirodi", čime se devalorizuju njihove veštine i sposobnosti".

Jedno od devet radnih mesta za medicinsku sestru je upražnjeno, a trećina ovih stručnjaka odlazi u penziju do 2026. godine. U fokusu studije su posebno sestre, zato što u drugim medicinskim sektorima ovaj jaz nije toliko primetan. Oni kažu i da je ovde pre reč o rodnim razlikama na poslu, nego uopšteno o rodnoj diskriminaciji.

Žene čine 90 odsto ovog medicinskog osoblja, a na nedeljnom nivou, u proseku zarađuju 17 odsto manje nego muškarci koji su na sličnim pozicijama. One koje pripadaju etničkim manjinama zarađuju oko 10 procenata manje od belkinja.

Video: Vučić: Veće plate za zdravstvene radnike, inače će svi otići u Nemačku

(Telegraf Biznis/nursingnotes.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ma kako da ne...

    29. januar 2020 | 10:49

    Kad stavis napapir trudnicko i odsustva sisaju muskarce...

  • Sandra

    30. januar 2020 | 06:21

    Ovde u Americi je to drugacije sestre su vise nego dobro placene i posla ima koliko hoces

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>