• 0

Otkrivena dugo čuvana tajna: Jedan Bob odlazi, drugi dolazi, a akcije padaju

Nazivali su ga "Kralj Holivuda", ali je posle 15 godina provedenih u Dizniju, Bob Ajger rešio da se povuče i tron prepusti Bobu Čapeku

  • 0

Sve u jednom danu: 25. februara berze širom sveta "prodrmao" je korona virus, a onda i vest da se Bob Ajger, potpuno neočekivano, povlači sa mesta generalnog direktora kompanije "Volt Dizni", nakon 15 uspešnih godina.

Ovu poziciju zauzeće Bob Čapek, a Ajger će ostati u kompaniji kao izvršni direktor do isteka ugovora, odnosno do 31. decembra 2021.

Kaže da je sada "pravo vreme za povlačenje", nakon što je Dizni kupio Fox odeljenje za zabavu i pokrenuo striming servis Diznis Plus, krajem 2019.

Analitičari i ulagači ni najmanje nisu očekivali ovaj potez, jer je Ajger vodio firmu kroz uspešne kupovine Ratova Zvezda, Marvela, 21st Century Fox-a, Piksara, Lukasfilma, i ostalih brendova, koji su "Dizniju" doneli vrtoglave zarade.

Ajger je zbog svih tih zasluga, bio 2. najplaćeniji generalni direktor 2018, prema analizi agencije AP i firme Equilar.

Vrednost deonica firme pala je za oko 6 odsto, nakon što je objavljena vest o odlasku Ajgera, ali je zanimljivo da za ovo nije trebalo da se sazna do naredne godine.

Mnogi su slutili da će jednog dana tron pripasti Kevinu Majeru, jer je Ajger svojevremeno napisao da "jedan izvršni direktor ne može da poželi boljeg strateškog partnera", međutim, pitanje je da li će Majer hteti da ostane u kompaniji, budući da mu je "izmaklo" ovako prestižno mesto.

Upućeni su se zapitali i kako Ajger i ostali iz kompanije gledaju na budućnost "Diznija", budući da Majer nije izabran za generalnog direktora? Ipak, oni su rekli da niko iz "Diznija" ovu odluku ne bi doneo olako, i da je Čapek veoma poštovan lider.

Ajger se još ne povlači definitivno, a kaže da je razlog za odstupanje s funkcije generalnog direktora delimično taj što želi da se ubuduće više posveti kreativnoj strani "Diznija".

Video: Da li ste znali da je karta za prvu dodelu koštala 500 dinara: Manje poznate činjenice o Oskaru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>