• 6

11 jasnih znakova da vam posao uništava život

Gomilanje nezadovoljstva narušava zdravlje radnika

  • 6
Stres, posao Foto: Pixabay

Psihoterapeutkinja Ejmi Morin kaže da neprijateljsko radno okruženje uništava život zaposlenih, a ekstremni slučajevi vode u depresiju. Prema njenim rečima, problem nastaje kada zaposleni ulete u zamku iz koje teško izlaze.

- Loše raspoloženje na poslu stvara spiralu nezadovoljstva koja utiče na misli i ponašanje. Često razmišljanje o negativnim stranama posla, donosi manjak produktivnosti i loša osećanja - objašnjava Morin.

Svi imaju loše dane na radnom mestu. Problem nastaje kada se zaposleni počne dan bez volje, a radno vreme provodi na ivici suza. Ovo su jasni signali koji govore da posao uništava život radnika.

Stalno razmišljanje o poslu

Vikend je rezervisan za odmor i opuštanje. Kada radnik dođe kući, a mislima je na sastanku koji nije protekao kako bi trebalo, kvalitet privatnog života je ugrožen. Stalna briga o poslovnim obavezama povezana je sa pojavom depresije. Morin kaže da mnogi zaposleni zbog toga ne uživaju u svom slobodnom vremenu.

Učestale žalbe

Nezadovoljni radnik troši mnogo vremena i energije pokušavajući da dočara prijateljima i porodici koliko mu je teško. Ispovedanje donosi trenutno olakšanje, ali i oduzima mentalnu snagu.

Druženje sa kolegama iscrpljuje

Svakome je potrebno da se nekada osami, ali zadovoljni radnici uživaju sa kolegama. Ukoliko posao opterećuje, propuštaju se prilike za druženje, jer razgovor sa saradnicima iscrpljuje.

Negativne misli vezane za posao

Sumorna atmosfera na radnom mestu donosi pesimizam. Mnogi zaposleni tada misle da nikada neće dobiti unapređenje ili se kaju zbog određenih poslovnih poteza.

- Unutrašnji monolog ubija samopouzdanje - objašnjava Morin.

Odbacivanje dobrih strana posla

Psihička slabost čini da radnik uvek sagledava mane posla. Čak i kada se dogodi niz pozitivnih stvari, zaposleni pada u očaj zbog beznačajnog problema. Loše raspoloženje čini da sva pozitivna iskustva postanu nebitna, piše Business insider.

Zdravstveni problemi

Depresija ne utiče samo na mentalno zdravlje. Često se manifestuje bolovima u stomaku, glavoboljom i ostalim tegobama. Ugrožen je imunitet radnika, pa su usled psihičkog nezadovoljstva skloni prehladama i drugim bolestima.

Teško ustajanje iz kreveta

Kada zaposleni zna da ga na poslu očekuje nevolja, najradije bi prespavao radni dan.

- Teško je ustati iz kreveta sa radošću, kada postoji strepnja od dana koji sledi - objašnjava Morin.

Razdražljivost

Strpljenje nije osobina zaposlenih koji su nezadovoljni svojim poslom. Uzrok svađe sa nadređenim može biti i potpuno bezazleno pitanje o rokovima za izvršenje radnog zadatka.

Lažna bolovanja

Kada je posao uzrok fizičkih i psihičkih problema, radnik čini sve kako bi izbegao odlazak u firmu.

Učinak rada postaje nebitan

- Odlaganje obaveza, odsutnost i greške znakovi su pada interesovanja radnika - objašnjava Morin.

Radi se ishodu negativnih projekcija radnika usled nezadovoljstva koje traje mesecima. Kada kvalitet rada nije na zavidnom nivou, kazne i otkazi su logičan epilog.

Nedeljno popodne ispunjeno strahom

Nezadovoljni radnik ne vole nedelju. Zebnja ispunjava njegovu dušu pri pomisli da se približava ponedeljak.

- Napetost je česta pojava, a veliki broj radnika u tim momentima osećaju tugu - objašnjava Morin.

Anksioznost se javlja zbog pomisli da je kraj vikenda, a razmišljanja o poslovnim obavezama kvare slobodno vreme.

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    27. februar 2020 | 16:34

    Blago se onom ko danas radi,voli svoj posao i moze da zivi od svog posla,u suprotnom je stvarno iscrpljujuci ,itd......

  • nikolas

    27. februar 2020 | 17:23

    TESKO JE ICI NA POSAO I RADITI ZA MINIMALAC PA JOS IZIGRAVATI NEKO ZADOVOLJSTVO I SRECU U RADU!!! SAMO DOBRO PLACEN RADNIK JE MOTIVISAN I SRECAN NA POSLU -KAD COVEK ZNA DACE PRIMITI PRVOGA PLATU NA KONTO I KAD NEMORA DA RAZMISLJA KAKO CE DA PREZIVI DO KRAJA MESECA SA PORODICOM!! JA SAM U SVICI ZARADIO PENZIJU I DIVAN JE OSECAJ KAD PRIMIS PLATU OD 5000 FRANAKA PA NAVISE !!

  • i3

    27. februar 2020 | 16:30

    Znaci da svima posao unistava zivot

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>