• 0

Zaposlene mame, ne brinite: Vaša deca biće uspešna i zadovoljna, tvrdi prestižna studija

Majke koje rade daju pozitivne primere svojoj deci, sve do njihovog odrastanja - tvrde stručnjaci s Harvarda

  • 0
mama i beba Mama i beba / Foto: Unsplash

Sve zaposlene mame, koje imaju malu decu, neminovno se suočavaju s komentarima okoline da treba više vremena da provode s detetom ili da manje da rade i zauzmu se za sebe na poslu. Potom kreću same sebe da krive, a poslodavci često nemaju razumevanja za privatne probleme svojih radnica.

Svakako da ima i mama koje posao toliko ispunjava, da nemaju problem sa poslodavcem, već vole da se osećaju korisno na poslu puno radno vreme.

Međutim, nova studija s Harvarda potvrđuje da za dečju sreću i pravilno odrastanje nije neophodno da jedan roditelj bude kod kuće, odnosno da ne radi. Koliko god da je mnogima posao obaveza, zbog prihoda, i znaju da nije do njih što toliko sati moraju da budu van kuće - sigurno da im je laknulo posle rezultata ovog istraživanja.

Majke koje rade daju pozitivne primere svojoj deci, sve do njihovog odrastanja, kaže studija. Takođe je zabeleženo da su ćerke zaposlenih mama postigle značajne karijere, oslonjene isključivo na svoj potencijal. I ne samo to, brže su dolazile do posla, imaju veštine da budu supervizori i zarađuju bar 23 odsto više od žena koje su odrastale s mamama koje ne rade.

Partneri zaposlenih mama su, sa druge strane, više "uskakali" kada je potrebno sređivanje kuće ili brinuti o porodici, što znači da su aktivne mame doprinele ravnopravnosti među polovima, kada je reč o podeli posla i obaveza.

Slične efekte pokazala je i studija sprovedena u Danskoj, koja je inače poznata po velikom broju karijeristkinja. U Skandinaviji je jaz između muških i ženskih plata manji nego u drugim delovima sveta, i sasvim je uobičajeno da tate čuvaju decu ili uzimaju bolovanje. Ove dve studije, svakako da nisu jedine koje potvrđuju da zaposlene mame svojim ponašanjem ne nanose "štetu" deci. Štaviše.

Gledajući mame koje su vredne, radne i odgovorne, deca usvajaju pozitivan primer ponašanja. Asocijacija američkih psihologa takođe je objavila analizu koja kaže da deca čije mame rade - nemaju problem sa socijalizacijom ili učenjem. Uglavnom su "vlasnici" fakultetskih diploma.

Profesorka s Harvarda, Ketlin MekDžin, kaže da nam ova studija govori da "žene svojoj porodici ne pomažu samo finansijski, ili sebi u emotivnom i profesionalnom smislu jer rade ono što ih ispunjava, već pomažu i svojoj deci".

Video: Veza na poslu koja ne mora da bude opasna po vas... Naprotiv!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>