• 1

Britanke pokrenule servis za parove koji se rastaju: Ideja je razvod bez svađe i advokata

Neki ulagači nisu verovali u njihovu ideju, međutim Kejt Deli i Pip Vilson danas, posle 5 godina postojanja, godišnje zarade 700.000 evra

  • 1
par svađa

foto: pixabay.com

The Boss serijal u okviru kojeg BBC portretiše različite biznis lidere iz celog sveta, ove nedelje u fokusu ima Kejt Deli i Pip Vilson, koje su osnovale besplatan servis za razvod, bez advokata, pod nazivom "Amicable".

Na ideju je došla Kejt, koja se razvela od svog muža, i tek tada shvatila koliko je razvod zapravo skup, odnosno angažovanje advokata. - Sve je ubrzo eskaliralo, ne samo u smislu konflikta, već i novca. Trošila sam na stvari nebitne za sam razvod, ali tada nisam razumela celu proceduru - kaže ona.

To je toliko dotuklo da je odlučila da promeni karijeru i pomogne drugim parovima koji se razvode, da to učine mnogo bezbolnije, bez pomoći advokata. Do 2012. bila je korporativni savetnik, a onda je postala savetnik za parove. Ideja je bila da poboljša njihovu međusobnu komunikaciju i razumevanje.

Servis "Amicable" nastao je 2015, a zainteresovani parovi koji se razvode mogu da koriste aplikaciju ili sajt kako bi kontaktirali "trenera za razvod". Servis ih prati kroz čitav sudski proces, i nudi brojne informacije koje eliminišu potrebu za angažovanjem advokata.

Za sada, pomogli su više od 2.000 parova, a pruža mnogo jeftinije i brže usluge nego što je to slučaj kod "tradicionalnog razvoda". - Razvod je nesporno tužna okolnost, ali ne mora biti loša - kaže Pip. One aludiraju i na to da je advokatima samo stalo do toga da uzmu pare, a ne da zaista pomognu partnerima da "prežive" razvod.

Servis posluje u Londonu i trenutno raspolaže sa 1,150,000 evra investicija koje planira da uloži u proširenje. Imaju 15 radnika, i godišnje "obrnu" oko 700.000 evra. Kažu da imaju dovoljno klijenata u svom registru, da znaju da ova ideja funkcioniše.

Kako je firma rasla poslednjih 5 godina, tako su slabile i stigme vezane za njihov neobičan biznis. Kažu da je u početku bilo investitora koji nisu želeli da imaju veze sa "razvodom". Ipak, one napominju da ovaj servis nije namenjen baš svima, jer među nekim parovima vlada veliko nepoverenje.

Kada je reč o kompleksnijim situacijama, "Amicable" angažuje specijaliste za razvod, jer su Deli i Vilson svesne da je svaki brak, odnosno razvod priča za sebe. - Nije uvek reč o deljenju imovine na dva dela. Međuljudski odnosi i finansije su često mnogo komplikovaniji - kažu one.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    3. mart 2020 | 14:43

    ja ne priznajem nista dok ne smisle neki razvod preko fejsa ili instagrama.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>