• 0
 ≫ 

IT dominacija se nastavlja: Ovo su najtraženija zanimanja u 2020. godini

 ≫ 

Od 15 zanimanja, samo nekoliko nema veze s tehnologijom, a lista se temelji na potrebama za ovim profesijama - beleženim od 2015. godine

  • 0
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer Foto: Shutterstock

Društvena mreža LinkedIn objavila je spisak 15 najbrže rastućih zanimanja u 2020, i premda je procena rađena na nivou SAD, zaključak je da se odnosi i na globalno tržište.

Kao što i očekujemo, listom dominiraju IT struka, generalno sve tehnološke profesije, inženjerstvo, analiza podataka i poslovi iz STEM (science, technology, engineering i mathematics) sektora. Od 15 zanimanja, samo nekoliko nema veze s tehnologijom, a lista se temelji na potrebama za ovim profesijama - beleženim od 2015. godine.

Tehničar je jedino zanimanje koje se našlo na spisku, a koje ne podrazumeva fakultetsku diplomu, i ono se nalazi na 9. mestu. Prema ovom istraživanju, najtraženiji su u SAD, a mahom se tiču pružanja pomoći autističnim osobama ili pacijentima koji imaju druge mentalne smetnje, a zahtevaju asistenciju.

Najtraženije zanimanje u svetu, prema analizi LinkedIn-a, jest ekspert za veštačku inteligenciju. Nedavno smo pisali o tome da je Kina uvrstila 16 novih zanimanja, u svoju listu traženih u 2020, a među njima najviše ima stručnjaka za tehniku i tehnologiju, odnosno baš za veštačku inteligenciju.

Godišnja stopa rasta za ovo zanimanje je čak 74 odsto, na drugom mestu je inženjer za robotiku, a na trećem -data naučnik. Na visokom mestu je i full stack razvojni inženjer - odnosno programer koji održava softver i nadograđuje ga. Među traženim IT strukama su i bekend programer, direktor za prihode, cloud inženjer...

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>