• 1

Kada vas na intervjuu pitaju: "Zašto treba da zaposlimo baš vas?", evo kako da odgovorite

Regruteri traže zanimljive osobe, pa takvi treba da budu i odgovori na pitanja s intervjua za posao

  • 1
Razgovor za posao Foto: Unsplash

Intervju za posao je verovatno jedna od najstresnijih situacija, posebno ako ste mladi, bez mnogo iskustva i preporuka za svoj rad. Poslodavci znaju to dobro da "namirišu", vi se zbunite i blokirate, a rezultat je neretko nepovoljan po kandidata.

Prolaze oni najsnalažljiviji, ali i najspontaniji. Mnogi regruteri kažu da ne vole kandidate koji dođu sa "spremnim odgovorima", jer žele inovativne, kreativne i iskrene osobe koje su u stanju da se snađu u datoj situaciji, budući da su one obično nepredvidljive, pa nije moguće biti pripremljen na svaki izazov.

Ovog puta vas savetujemo kako da odgovorite na čuveno pitanje:

Zašto mislite da treba da zaposlimo baš vas?

Ovo pitanje možda nije uvek praksa, ali je često. S druge strane, možda vam na razgovoru za posao neće biti postavljeno baš ovako formulisano pitanje, ali znajte da kompanija očekuje da od vas dobije odgovor na njega. 

Iako ljudi misle da odgovor treba da sadrži sve njihove vrline, poput odgovornosti, posvećenosti, raspoloživosti i tome slično - slučaj nije uvek takav.

Devojka na poslu, posao, kancelarija Foto: Shutterstock

Pred vama je 6 izjava predstavnika kompanija, koji imaju veliko iskustvo u intervjuisanju. Evo šta oni misle kako treba odgovoriti na navedeno pitanje i kakav odgovor očekuju od kandidata.

1) "Budući da radim kao regruter, veći deo svog radnog vremena provedem u slušanju kandidata, i njihovih raznih, često unikatnih odgovora. Međutim, ima i onih koji na pitanje Zašto bi trebalo da zaposlimo tebe, odgovore sa Zato što sam radoholičar, uživam u izazovima, jer tako mogu da se razvijem profesionalno. Mislim da bih značajno doprineo/la vašem timu. Moj savet je da izbegavate ove generičke odgovore, jer regruteri uglavnom traže nešto ličnije i zanimljivije."

2) "Na intervjuu za posao želim da saznam da li je osoba adekvatna za posao ili ne, ništa drugo me ne zanima. Dakle, kandidat treba da odgovara u sledećem smeru: da istakne prethodne uspehe u oblasti za koju aplicira, svoj odnos u timu i na radnom mestu, svoju sposobnost prihvatanja kritika i učenja. Ono što ne treba da radi je da nabraja svoje vrline, važne za njegov privatni život, koje nemaju značaj za datu poziciju."

3) "Želim da čujem kako bi veštine kandidata, njegova ličnost i harizma, mogli da doprinesu mojoj kompaniji. Želim da mi pokaže da razume probleme koje rešava zaposleni na ovoj poziciji, a ne da samo klima glavom. Ono što mi ništa ne znači jeste kad kandidat naglasi svoje iskustvo. To je prilično uopšten odgovor, i ne odražava mnogo njegovu sposobnost da zaviri u dubinu problema i reši ga."

Start up, start ap kompanija Foto: Shutterstock

4) "Kao regruter, uvek sam postavljao ovo pitanje kandidatima, jer sam želeo da vidim da li im je neprijatno da pričaju o sebi, takoreći - da se hvale, dok ujedno pokušavaju da to ne izgleda tako. Neki "padnu" na ovom testu, a neki su s opet pa previše samouvereni. Ispostavilo se da većina odgovora rezultira nabrajanjem vrlina kandidata, za koje misli da su poželjne za datu radnu poziciju. Ono što ja tražim, jeste da mi odgovor kaže da je kandidat taj posao već radio (da ga poznaje), da je bio uspešan u njemu (može da navede primere) i da će biti uspešan i u mojoj kompaniji."

5) "Ja volim kada kandidat kaže da je posao za koji aplicira njegov posao iz snova. Tražim nekoga ko ima strast, ko ne traži samo posao radi plate i zato što tako treba ili mora, već ko zaista želi da bude uspešan i da izgradi karijeru."

6) "Kandidati često ne znaju kako da odgovore na ovo pitanje, ali ne zato što ga ne očekuju, već nemaju dovoljno samopouzdanja da sebe predstave na pravi način. Zato predlažem neke smernice: istaknite konkretna znanja povezana s pozicijom za koju aplicirate; ponudite jasan scenario kako biste te veštine primenili i kako biste pomoću njih rešili problem; komunicirajte inovativne pristupe koji će pomoći kompaniji da uštedi vreme i novac, jer je to svakome cilj."

Video: Veza na poslu koja ne mora da bude opasna po vas... Naprotiv!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravednik

    15. mart 2020 | 19:32

    Zato što sam najpametniji, najlepši, najbolji, imam lepe nokte, a na kraju ustaneš i kažeš da ti posao od njih i ne treba....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>