• 2
 ≫ 

Velike plate nisu jedino što vaši radnici žele. Možda odlaze iz ovih razloga, a da niste ni svesni

 ≫ 

Mislite da je zaposlenima za rad i ostanak u vašoj firmi glavna motivacija novac? Istina je da visina plate ne anulira neke druge, loše strane posla

  • 2
Posao

Foto: Pixabay.com

Zaposleni bi verovatno najviše voleli da rade u struci, imaju dobre uslove i dobru platu. Zvuči jednostavno, zar ne?

Ipak, kriterijumi su često različiti, ono što je nekome dovoljno - nekome je premalo, a u svemu tome poslodavci zaboravljaju da na radnu atmosferu ne utiču samo vredan tim i redovna primanja. Postoje opcije kojima možete da usrećite svoje radnike, a da toga možda niste svesni.

Iako zaposleni uglavnom apeluju na bonuse, povišice, veću platu, manji broj radnih sati ili veći broj slobodnih dana, to nije jedino što im znači. Oni na poslu, u proseku provode osam sati dnevno, pa ne bi bilo na odmet da im omogućite da se osećaju prijatno i dobrodošlo, skoro "kao kod kuće".

Jedno istraživanje, sprovedeno na 12.000 radnika, pokazalo je da oni koju su zadovoljni na poslu - pokazuju bolje rezultate, stvaraju bliže kontakte s kolegama, i drugima pozitivnije govore o svom poslu.

Ambijent

 

Svetao prostor, funkcionalni prozori, nov nameštaj (po mogućstvu ergonomski), inovativna oprema za rad, zelenilo u prostoru, vodomati i kafomati - sve to utiče na lični osećaj. Ako mislite da nije bitno gde zaposleni sedi, već da samo treba da radi svoj posao, grešite.

Na poslu provodimo veći deo dana, mahom u jednoj pozi, a mnogi retko izlaze na vazduh ili idu na pauzu u toku radnog vremena. Na njihovo psihičko stanje, ali i produktivnost svakako da utiče dostupnost nekim elementarnim potrebama kao što su zelenilo (priroda), vazduh, sunce, voda, i tome slično.

Wellness program

 

Dobro su nam poznati uslovi koje pružaju giganti poput Majskrosofta i Gugla, odnosno kreativno adaptiranje radnog prostora kroz stoni fudbal, lejzi begove, teretanu. U nastojanju da podstaknu zdravije i produktivnije okruženje, poslodavci širom Amerike uložili su oko 3,5 miliona dolara u wellness program, prošle godine. I to su samo neki od benefita.

Tržište je razvijeno, konkurencija jaka, pa firme traže načine da zadrže svoje radnike, preplavljene stresom. Nedavna studija s Harvarda je pokazala da je wellness program, koji nudi oko 80 odsto velikih američkih kompanija, doveo do impresivnih poslovnih rezultata.

Ispostavilo se da radnici traže optimalne uslove: bolji kvalitet vazduh, jer ih zagušljiv prostor uspavljuje, dostupnost prirodnom svetlu i mogućnost da sami organizuju svoj radni prostor. Prva dva faktora, kažu, najviše utiču na njihovo raspoloženje.

Kvalitetna ishrana

 

Ljudi, pre svega u Srbiji, kao da su navikli da ručaju u pekari kada su na poslu, a taj momenat svakako da utiče na opšte zdravlje, uključujući psihu. Dobar deo prijatnog osećaja na poslu čini kvalitetna, zdrava ishrana, kuvana jela, salate, koji zaposlenima daju energiju i ne stvaraju osećaj "težine", a oni imaju utisak da su taj dan učinili nešto dobro za sebe i da kompanija brine o njima.

Štaviše, prema jednom istraživanju, zaposleni koji su zadovoljni radnim okruženjem, gde se osećaju maltene kao kod kuće, bili su 16 odsto produktivniji od ostalih. U 18 odsto slučajeva više su pokazali želju da ostanu u toj firmi, a čak trećini je njihova kompanija, koja nudi dobre uslove, privlačnija od rivala. Ukoliko imate mogućnosti za to, razmislite o uvođenju kantine za zaposlene, ili bar o keteringu sa zdravim obrocima.

Tim bilding

 

Ovaj pojam nam je već duže vreme poznat, ali se čini da mu domaći poslodavci i dalje ne pridaju mnogo značaja. Vama je možda važno da vam radnici dolaze na posao i donose profit, ali je njima i te kako važno da se dobro slažu s ljudima s kojima provode toliko vremena u istoj prostoriji.

Osim toga, oni koji su stalno upućeni na kolege - žale se da imaju problem u komunikaciji i da se stres prenosi s jedne karike na drugu, a oni koji uglavnom rade poslove vezane za IT, gejming i slično - žale se na odsustvo komunikacije. Probajte da vi, kao šef, osnažite odnose među njima, posebno u domenu radnih zadataka, kada obično dođe do toga da jedan kolega krivi drugog za neki propust.

Iako radnici dolaze na posao da bi radili, a ne da bi se družili, činjenica je da kolege vremenom mogu postati odlični prijatelji. Osnažite ih da razgovaraju na pauzama i da ih koriste po potrebi, a nije na odmet ni organizovanje vanposlovnih aktivnosti radi boljeg upoznavanja.

Video: Da li je teže raditi u državnom ili privatnom sektoru?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    15. mart 2020 | 12:33

    Meni je naprimer najbitnije postovanje,a toga nema u mnogim firmama.Ja mnogo volim svoj posao I radim ga besprekorno,Al kad ste okruzeni u firmi neznalicama,neradnicima,koje pritom pretpostavljeni Jos I podrzavaju,e tu nastaje problem.Spletkarosi,dupeuvlakaci,vode glavnu rec u mnogim firmama,namestaju igru vrhunskim radnicima,maltretiraju ih,nadredjeni sve to gledaju I nereaguju.I sta preostaje vrhunskim radniku,pitam ja vas?Ko ih stiti?

  • Sudija

    15. mart 2020 | 14:29

    Veoma lepo....da,da......ali samo 20% je rad u "kancelarijama-office" na šta je i fokus ovde..... šta sa nama radncima ???? Mi smo niža rasa ,druga vrsta ? A ? Nismo bitni .... a bez nas viiiii nemate te prostorije - na livadi bi bili jer i parkove radnici naprave i urede !!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>