• 0

Rad sa distance bi mogao biti prekretnica u poslovnom svetu, a da li su lideri optimisti?

Prema aktuelnoj studiji, 82 odsto lidera očekuje pad profita u narednih 6 meseci, a više od polovine ne veruje u ekonomski boljitak još godinu dana

  • 0
Posao, sastanak, biznismen, politicar Foto: Shutterstock

Izvršni direktori širom planete suočavaju se s novom situacijom i poslovnom klimom, uvereni da će posao da "trpi" sigurno još narednih nekoliko meseci zbog pandemije korona virusa i njenog uticaja na svet i ekonomiju.

Ipak, većina je stava da će se kroz neko vreme sve vratiti u normalu i da će njihove kompanije ostati na "sigurnom tlu", uprkos kratkotrajnom udaru na prihode. YPO studija je juče objavila da 82 odsto lidera očekuje pad profita u narednih 6 meseci, a više od polovine (54 odsto) ne veruje u boljitak, kada je reč o primanjima, još godinu dana.

CNBC dalje prenosi da je ova studija uključivala 2,750 izvršnih direktora iz 110 zemalja, a sprovedena je od 10. do 13. marta 2020. godine, baš uoči naglih društvenih promena i preventivnih mera. Od tada, nekoliko saveznih država SAD i vlada širom sveta uvelo je striktne norme: zatvaranje barova, kafića, restorana i drugih biznisa koji nisu neophodni.

Podsetimo, kod nas je rad ovih objekata još uvek dozvoljen, ali u određenom terminu (od 08 do 20h), a na primer, u Sloveniji javni prevoz je privremeno potpuno ukinut. Rad od kuće je poželjna praksa tamo gde je on moguć.

U vreme ispitivanja zarad sprovođenja studije, ispitanici u Aziji, i konkretno u Kini odakle je virus i potekao, rekli su da su osetili veliki poslovni udarac (njih 84 odsto se tako izjasnilo). U Indiji, Nepalu i Šri Lanki njih 78 procenata tako misli, na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi - 74 odsto, dok se u Evropi najmanji procenat (70%) poslovnih ljudi oseća "ugroženo" zbog Covid-19 virusa.

Čini se da su biznisi u Australiji (52%), SAD (50%) i Kanadi (45%) najmanje trpeli, ipak, reč je i o subjektvnom osećaju. Od 13. marta situacija se i tamo pogoršala.

Nelson Lo, ispred "Novena Global Lifecare" zdravstvenog centra sa sedištem u Singapuru, rekao je za CNBC da će otkazi širom planete biti neizbežni. Svetske vlade i banke čine napore da smanje uticaj korone na ekonomiju, ali je pitanje u kojoj meri će uspeti u tome. Od juče, VB i SAD uvele su nove fiskalne stimulanse kojima podržavaju svoje građane i kompanije.

Kako se izvršni direktori snalaze u svemu?

Sve zavisi u kojoj industriji posluju. Dok neke grane poput ugostiteljstva i turizma trpe najviše (89%), poljoprivreda, pojedine fabrike, nauka i inženjerstvo čak beleže rast. U padu su još i edukacija (87%), pojedini mediji i zabava (80%).

Bilo kako bilo, nijedan lider ovu trenutnu situaciju ne "uzima zdravo za gotovo". Oko 95 odsto njih preduzima mere potrebne za zaštitu biznisa od propasti, a to uključuje češću komunikaciju sa zaposlenima i davanje smernica za dalji radi, primenu novih zdravstvenih procedura, otkazivanje velikih događaja i poslovnih putovanja.

Lo smatra da bi aktuelno stanje moglo da otvori nove mogućnosti za lidere, da osmisle ili implementiraju nove načine za vođenje poslovanja. - Ovo je prekretnica za šire usvajanje tehnologije i komunikacije na daljinu - smatra on.

Dalja preporuka stručnjaka je da se zaposlenima kad god, i gde je moguće, obezbedi rad od kuće. Osim toga, fokus treba da bude na činjenicama, a ne na željama direktora, komunikacija mora da se odvija regularno, potrebno je ustaliti rad lanaca snabdevanja, praviti kratkoročne, ali i dugoročne planove.

Video: Štrajk u italijanskoj ispostavi Amazona: Ljuti jer ih kompanija ne štiti od korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>