• 0
 ≫ 

Može li rad od kuće, sa decom, da bude efikasan? Ovo su saveti zaposlenih roditelja

 ≫ 

Mame i tate se služe raznim taktikama da prevaziđu ovaj poslovno-porodični izazov, a o tome često pišu i na Tviteru, i tako pomažu jedni drugima...

  • 0
Rad od kuće s decom Rad od kuće s decom je novi izazov za sve zaposlene / Foto: Shutterstock

Jedna mama radi 12 godina od kuće. Za to vreme promenila je devet urednika, četiri posla i tri grada, i sve to sa dvoje dece. Ona je navikla, ali mnogi koji sada "prisilno" rade od kuće zbog korone - nisu. Baš zato je odlučila da sa svim zaposlenim roditeljima podeli svoje iskustvo, ali i iskustva drugih, koja je beležila.

Ipak, kaže da su ovi saveti "univerzalni", pre svega zato što kriza izazvana pandemijom na svakoga utiče drugačije, ne bave se svi istim poslom i nemaju decu istog uzrasta.

Njen zaključak je da rad od kuće, sa decom, jeste težak, ali ne i nemoguć. Škole i vrtići su zatvoreni, onlajn nastava je u toku, a vas čeka brdo posla. Kako sve postići?

Na sve ovo treba dodati da se rad od kuće, u uslovima karantina, znatno razlikuje od uobičajenog rada od kuće. Roditelji sada nisu u mogućnosti da angažuju dadilje ili bake i deke za čuvanje, deca gotovo da ne izlaze napolje, poslodavci su pod tenzijom, pa se to prenosi i na zaposlene, a anksioznost nesumnjivo raste.

Ako kod kuće imate bebu, roditelji kažu da je nošenje bebe u "kenguru" - ključno. Jedna mama koristi trenutak kada joj muž ima "slobodno vreme" da obavi poslovne razgovore ili to čini noću, a osim toga, sva dokumenta čuva u Google Docs, tako da uvek može da ih prebaci s kompjutera na telefon. Savetuje i da, ako nemate pomoć, budete iskreni sa svojim saradnicima i kolegama, kako ne bi pomislili da "zabušavate".

S druge strane, jedan tata kaže da je njegov "trik" ustajanje rano, pre nego što se deca probude, jer tada može da "ugrabi" više vremena za posao. On ustaje u 5 sati, i kaže da povremeno čak radi dok mu beba spava na ramenu, ali preko telefona, a ne laptopa. Sve, naravno, zavisi od toga koju vrstu posla obavljate.

Ispod možete pročitati još jedan koristan savet:

Deca uzrasta od 3 do 7 godina, ponekad su "najzahtevnija", jer spavaju manje od beba, potrebe su im drugačije, a nisu ni dovoljno "veliki" da bi vas razumeli kada kažete da morate da radite i ne možete da se igrate s njima, iako ste u istoj prostoriji. To može da bude veliki izazov, ali i test za roditelje.

U prednosti su oni koji su u braku, odnosno mogu da se "smenjuju" sa svojim partnerima, u čuvanju dece. Osim toga, ako roditelji imaju fleksibilne poslove, na primer, bave se fotografijom, pisanjem, grafičkim dizajnom, onda poslovni raspored mogu da prilagode detetovom, jer će svakako biti produktivniji ako su fokusirani samo na rad.

Još jedan trik je da obroke, poput užina, seckanog voća i ručka, spremate uveče kada deca spavaju. Ma koliko da ste na kraju dana premoreni, ovaj ritam vam može biti od koristi da ne prekidate posao non-stop, jer mališani nešto traže.

Preporuka je i da im povremeno, u toku radnog vremena, posvetite pažnju, jer će manje biti zahtevni i razdražljivi. Potrudite se i da uspavate decu tokom podneva, kako inače spavaju u vrtiću, i to vreme "ugrabite" za sebe i posao. "Naoružajte se" i dobrim, edukativnim knjigama, bojankama, setom za crtanje, igračkama, puzlama.

Rad od kuce, frilenser Ugrabite vreme za rad i kada deca spavaju popodne / Foto: Shutterstock

Oni koji kod kuće imaju osnovce, čini se da sada imaju i još više izazova, jer škole ne rade, ali se nastava mora pratiti onlajn. Osim što treba da budu posvećeni poslu, da vode računa o kući i ostalim obavezama, sada možda više nego ikada pre moraju da se pozabave učenjem svoje dece: da se uvere da prate nastavu, da rade domaći na vreme, da ne "vise" na telefonu po ceo dan.

Neki roditelji koriste ovaj trik: u pauzama učenja, a pre njihovog važnog poziva, deci puste crtani ili film. Kažu da im na "ruku" ide i to što su deca u ovom periodu zrelija, pa mogu da razumeju neke stvari, odnosno može im se bolje i lakše objasniti.

Osim toga, mnoga deca nove generacije ne traže pažnju od roditelja kao što su to osnovci činili nekada, već vreme radije provode uz telefon. Iako im nije pravo, mamama i tatama to nekada olakšava stvari vezane za posao. Jedna mama kaže da, ako vaše komšije imaju dete uzrasta kog je vaše, trebalo bi da ih spojite.

Ljudi sada ionako ne idu nigde, svi sede kod kuće na sigurnom, a smatra da su deca najsrećnija kada se igraju s drugom decom. Oni koji žive u kući i imaju dvorište, svakako su u prednosti, jer uvek mogu da puste decu napolje. Roditelji koji sada s decom rade od kuće, kažu i da budete kreativni, i zainteresujete ih nekim stvarima.

Na primer: Zadajte im zadatke, neka crtaju, a onda te crteže okačite na frižider, i uverite ih da su vredni pažnje. U pauzama, igrajte s njima memorije, jer će ova igra i vama pomoći za bolju koncentraciju. Ako su dovoljno veliki, dopustite im da se brčkaju u kadi, a posle toga im zadajte zadatak da pročitaju neku dobru knjigu.

Video: Za vreme vanrednog stanja rad od kuće plaćen u istom iznosu kao i kada se radi u firmi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>