• 0
 ≫ 

Korona rađa novo zanimanje: Potreba za eDoktorima raste

 ≫ 

Pandemija je već "pogurala" dentalnu telemedicinu, pa zubari rade virtuelne preglede

  • 0
Sestra, doktorka, buket cveca

Virus Covid-19 je promenio našu svakodnevicu, a po svemu sudeći - i budućnost / Foto: Shutterstock

Lečenje na daljinu u nekim zemljama sveta kao što su SAD, Velika Britanija ili Australija nije novina, međutim, korona virus nas sada "tera" da preoblikujemo zanimanja i struke kakve znamo - širom planete.

Ovako nešto bi zasigurno zaživelo, ali pitanje kada? Navikli smo da čekamo da nas prozovu, idemo na redovne preglede ili po potrebi, i uživo popričamo s lekarom. Sve to, neće se promeniti, ali bi onlajn pregledi i konsultacije mogli značajno da nam olakšaju svakodnevicu.

Zaboravite na mejlove, Covid-19 je stvorio potrebu za eDoktorima. Jedna hrvatska firma već razvija aplikaciju koja će omogućiti da lekar i pacijent vode video i audio komunikaciju, ali tako da doktor može da prepozna simptome i opšte stanje pacijenta.

Ovo je posebno korisno sada kada ljudi, a posebni roditelji, izbegavaju da idu ili vode decu u domove zdravlja, jer je rizik od zaraze veliki. S druge strane, svi znamo koliko samostalno istraživanje po internetu može biti "opasno" i konfuzno, naročito ako se radi o lekovima.

Moderna tehnologija, koja se uvukla u sve segmente naših života, omogućuje pružanje medicinskih usluga na daljinu, u realnom vremenu. O tome piše i Poslovni.hr. Iako ovaj vid komunikacije nije novina, imajući u vidu korišćenje Skype-a, specijalne aplikacije bi ipak mogle doneti bolje rezultate.

Investitori su prepoznali potencijal telemedicine, pa je ona sada jedna od najbrže rastućih grana na svetu. Fleksbit firma intenzivno radi na pilot projektu eDoktor, a završili su i tehnološko rešenje koje može biti od velike pomoći u prevenciji širenja korona virusa.

Direktor Tomislav Gligor kaže da, iako je korona virus sada glavna tema u svim zemljama, ljudi svakako i dalje imaju druge tegobe koje nisu vezane za Covid-19. Kao što smo već rekli, ne samo da je primat dat korona pacijentima, već je i rizično odlaziti u ordinacije, pa je sasvim pametno i inovativno odraditi lekarki pregled iz svoje dnevne sobe.

- Onlajn pregled bi smanjio gužvu u čekaonicama, što sigurno pomaže u suzbijanju korona virusa među građanima, a takođe štiti i lekare, koji su fizički izloženi pacijentima - kaže Gligor.

Dalje dodaje da se "aplikacije za pružanje zdravstvene nege razvijaju već duže vreme, a od 2015. uočava se rast ulaganja u razvoj upravo takvih aplikacija". eDoktor je naročito dobra opcija za ljude sa psihičkim problemima ili decu koja imaju smetnje u govoru. Logoped bi ovako mogao da radi jednako dobro kao da je u ordinaciji.

Gligor navodi da bi i pacijenti kojima je potrebna fizikalna terapija, mogli da vežbaju kod kuće, uz stručan nadzor fizioterapeuta. Onlajn konsultacije bi posebno imale značaja kod prehlada, viroza, raznih bolova, jer bi lekar mogao da proceni da li je potrebno doći u ordinaciju i uraditi neke specijalne analize, poput vađenja krvi, rendgena.

- eDoktor donosi velike prednosti i lekarima i pacijentima, posebno onima koji žive u ruralnim i slabo naseljenim mestima - zaključuje Gligor, i dodaje da je ovaj zanimljiv koncept posebno primenjiv u porodičnoj medicini, pedijatriji, psihijatriji, dermatologiji, fizioterapiji.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>