• 0

Saveti za buduće investitore: Kako da počnete da ulažete

Ako razmišljate o tome da postanete investitor, verovatno niste sigurni kako treba započeti i u šta valja ulagati

  • 0
Novi moratorijum je prihvatilo 82 odsto dužnika

Foto: Shutterstock

Svet investiciјa početniku se može učiniti nepreglednim i nerazumljivim. Istina je da su u ovom svetu i iskusni često zbunjeni.

U nastavku pročitajte nekoliko saveta, preporučenih na portalu Lifehack, koji će vam pomoći da se otisnete u svet investicija.

1. Postavite ciljeve ulaganja

Pre nego što počnete da investirate, morate da napravite plan. Novac je krajnji cilj, ali su vaše potrebe različite. Uzmite u obzir svoje prihode, rast vrednosti i sigurnost kapitala. Ukalkulišite u planove i svoje preference, okolnosti i ušteđevinu.

2. Počnite što pre

Što ranije počnete da ulažete, to će vam biti bolje. Pre svega, što pre krenete, to će vam trebati manje novca da ispunite svoje ciljeve A da nikada nije prerano svedoče preporuke eksperata srednjoškolcima da počnu da investiraju dok su još u klupi. Najveći investitor sveta Voren Bafet je prvu poresku prijavu popunio sa 14 godina. Da biste počeli s investiranjem, nije potrebno mnogo novca.

3. Automatizujte investicije

Potrebno je da odvoјite određenu svotu koja će se ulagati preko automatskih investicionih planova. Postoji veliki broj kompaniјa za posredovanje i automatizaciju investicionih usluga. Na ovaj način će vam ulaganje postati normalna stvar i nikada nećete prestati.

4. Realno sagledajte svoje finansiјe

Pre bilo kakve investicije, odredite koliko vam je novca potrebno. Budite realni. Nikada ne ulažite sve. Ako ste na početku investicione karijere, ostavite novac za kredite, račune i slične tekuće troškove.

5. Naučite sve o investiranju

Kada svoјe finansiјe dovedete u red, vreme јe da počnete da učite o investiranju. Upišite obuku za investicioni menadžment. Saznaјte sve što možete o akciјama, obveznicama i fondovima.

6. Diversifikuјte svoјe investiciјe

S obzirom na to da tržište neprestano fluktuira, konačna sigurnost ne postoji. Jedini način da se zaštitite jeste da pravite raznovrsne investicije. I da s vremenom počnete da ulažete u inostranstvu. Prvo pravilo teorije portfolija jeste da „ne držite sva jaja u istoj korpi".

Nadamo se da će vas ovi saveti osloboditi početnog straha da se upustite u uzbudljivi svet berzanskog poslovanja i unapredite kvalitet života.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>