• 0

Bankari ne znaju šta ih je snašlo: Umesto da idu na skupe večere, sad pričaju s klijentima do ponoći

Da li ste organizovali poslovni kutak po meri - kod svoje kuće, ili vam nedostaje kancelarija?

  • 0
Rad od kuće, video poziv, sastanak, online Da li ste organizovali poslovni kutak po meri - kod svoje kuće, ili vam nedostaje kancelarija? / Foto: Shutterstock

Banke i kompanije koje se bave finansijama, kao i svi drugi, ovih dana moraju da se prilagođavaju promenama nastalim usled pandemije.

Prema najnovijem istraživanju, koje je sproveo efinancialcareers - samo 13 odsto ispitanika kaže da je ozbiljno razgovaralo o povratku na posao, a za mnoge se taj datum svakodnevno produžava. Ljudi koji su u početku navodili jun ili jul, sada razmišljaju o septembru - kao mesecu kada će se vratiti u kancelariju, a neki čak pominju kraj godine.

Dakle, situacija nije naivna. Osim što su u strahu, mnogi zaposleni su sada navikli da rade od kuće, međutim, ima naravno i onih kojima nedostaje fizički kontakt s kolegama, radna atmosfera, ustaljena rutina. Šta više, smatraju ih neophodnim za dalje funkcionisanje u poslu.

Dve trećine zaposlenih u bankarskom sektoru smatra da je rad od kuće odlična opcija, dok jedna trećina u njemu vidi mane. S jedne strane, on znači više spavanja i manje izgubljenog vremena u putu do posla, ali prema mišljenju nekih - znači i više obaveza, jer se to od zaposlenih sada očekuje.

Snore Storset, ispred "Nordea Bank" (Oslo), kaže da su bankari imali veliki problem, jer klijenti nisu priznavali sastanke onlajn, već žele kontakt uživo. Ali, kada su videli da su im oni dostupni stalno preko "Zoom"-a, to ih je oraspoložilo. Ipak, istovremeno je oneraspoložilo savetnike - koji praktično nemaju radno vreme.

Jedan njujorški bankar kaže da je ovih nedelja provodio 100 sati pričajući sa klijentima o njihovim finansijskim problemima i dilemama. On je naveo da su njima sada saveti potrebni više nego ikad, a kako se sve odvija onlajn, te nema fizičkog odlaska na posao i putovanja, bankari su im maltene stalno na raspolaganju.

Bankari koji su do pre samo dva meseca svoje večeri provodili u skupocenim hotelima, uživajući u spa centrima i dobroj hrani, sada sede kod kuće i zure u ekran do ponoći, savetujući svoje klijente. Storset kaže da bi ova situacija mogla da potraje i da ćemo možda imati "stalne promene kada je reč o digitalnom bankarstvu".

Iako savetodavne uloge u finansijama nisu "stvorene" za rad od kuće, trudnica Moran Forman (33) - menadžerka u bankarskoj grupaciji "Goldman Sachs" - kaže da joj ovaj novi svet savršeno odgovara. Prema njenom iskustvu, produktivnost zaposlenih je porasla tokom razdvojenosti. Njoj ovo odgovara jer istovremeno ima više od 50 otvorenih "četova", a pošto radi od kuće - kao da nema radno vreme, jer podseća da oni koji se bave komunikacijom i trgovinom regularno imaju limite baš zbog posla od "9 do 17h".

"Financial Times" piše da je "Deutsche Bank" vrlo optimistična u pogledu rada od kuće i promena. Dok banke kao što je "HSBC" upozoravaju na gubitke od 11 milijardi dolara u ovoj godini, zbog smanjenja kamata za kredite, i dok banke prave rezerve, "Deutsche Bank" je u prvom kvartalu otpisala samo 500 miliona evra.

Video: Banke su obezbedile 2 milijarde evra i to će biti dovoljno da se održi sektor MSP

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>