• 3

Nestvarna priča čoveka koji je 8 godina bio narkoman sa ulice, a sada ima firmu vrednu milione

Nije bio spreman da se nosi s uspehom, pa je izabrao "lakši put". Barem je tako mislio

  • 3
Ian Powell Ijan Pauel / Printskrin: Youtube/Eric Karlsson Bouldering

BBC već duže vreme ima seriju intervjua s biznismenima iz celog sveta, a njihove priče ni po čemu nisu obične. Sada je u fokusu čovek koji je prošao put droge i života na ulici, a onda se posle osam godina izdigao iz tog "pakla", i sada vodi milionsku firmu u Americi.

Ijan Pauel i Džeki Hjueftl su tvorci firme "Kilter Grips", koja se bavi izradom držača koji se postavljaju na zidove za klajmbing. Međutim, pre slobodnog penjanja od kojeg danas živi, Ijan je, kako piše BBC, "prvo morao da udari glavom o kamen".

Ovim poslom ne bavi se slučajno. Do ranih 90-ih godina prošlog veka već je napravio ime kao profesionalni penjač i učestvovao je na brojnim takmičenjima. Ipak, do 2010. uspeo je sve da pokvari, bio je zavisnik od droge i živeo je na ulici. Tada je imao 39 godina, a dolazi iz Kolorada.

Sada kada pogledamo nove fotografije, pre svega na Instagramu, teško je poverovati da se Ijan do pre osam godina skrivao po kontejnerima na ulici i uzimao kokain i metal kristal umesto obroka. Prolazio je agoniju, povlačio se u sebe, ali nije znao kako da se izvuče.

Upao je i u prevaru s kreditnim karticama, odnosno krao je da bi kupovao drogu, zbog čega je završio u zatvoru. "Dizajnirao sam sopstveno uništenje", rekao je Ijan za BBC.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Kilter Grips (@kiltergrips) on

Život s drogom mu se, ipak, možda nije desio slučajno. Ijan je rođen 1971, u Atlanti, i seća se da je ljubav prema penjanju otkrio već sa 3, 4 godine, ali je imao teško detinjstvo. Odrastao je s ocem alkoholičarem, koji se na kraju i ubio. Ijan je tada imao 10 godina.

S mamom se preselio u Teksas, i u tinejdžerskim danima je počeo da se profi bavi penjanjem. Čak je u jednom momentu putovao s američkom reprezentacijom, na razna takmičenja.

Međutim, ubrzo je odustao do toga. Ipak, odlučio je da penjanje nekako uveže u svoj život. U prošlosti je imao dodira s umetnošću, pa je i ovo čime se danas bavi - bio spoj lepog i korisnog.

Ali, sve je počelo davne 1996, kada je osnovao "eGrips", koji je odmah dobijao pohvale za inovativne stilove u dizajnu i zanimljive oblike, odnosno materijale od kojih je pravio držače. Novac je počeo da dolazi, što je Ijana dovelo i u dodir s drogom.

Budući da je talentovan za vajarstvo, počeo je da prodaje svoje umetničke kreacije za nekoliko desetina hiljada dolara. Iako mu jaka droga, kako kaže, nikada nije bila u planu, ubrzo je shvatio da je okružen kešom i da mu je, manje-više, sve dostupno.

 
 
 
View this post on Instagram
New Urban Plastix and Kilter sandstone sloper plates • @urbanplastixA post shared by Kilter Grips (@kiltergrips) on

Ijan nije bio spreman da se nosi s uspehom, pa je izabrao "lakši put". Barem je tako mislio.

- Morate baš malo da poštujete sebe, ako odlučite da svoj život uništite sa drogom. Nisam bio u stanju da preokrenem svoj život, dok nisam otišao do kraja. Slobodno mogu da kažem da sam bacio osam godina svog života - priča Pauel, za BBC.

U jednom intervjuu iz 2013, boravak u zatvoru je opisao kao "jedno od najsrećnijih perioda u svom životu", jer tamo nije smeo da konzumira drogu i imao je vremena da se oporavi i otrgne ovom poroku. Kada je pušten na slobodu, a stari prijatelj ga je angažovao za posao u teretani.

Vremenom je Ijan stajao na noge, upoznao je i Džeki, koja je takođe radila u teretani i počeli su sa ovim biznisom. Štaviše, počeli su da se zabavljaju, i ako ga ona pamti iz perioda kada je bio zavisnik, jer joj je čak ukrao kola jednom prilikom.

Firma "Kilter Grips" uspešno radi od 2013. godine, i ima godišnje prihode od prodaje, u iznosu od 2,5 miliona dolara. Pauel danas radi mnogo, nekad i duboko u noć, a atelje za izradu držača je napravio u štali, u zadnjem delu svoje kuće.

- Kada sam uništvio svoj život, potpuno sam nestao iz sveta klajmbinga. Ali, kada sam ponovo bio "čist" i trezan, želeo sam da se vratim tom svetu i imao sam sreće, jer su me mnogi primili nazad - kaže ovaj umetnik.

Video: Koktel na vrata: Jednostavno rešenje francuskih ugostitelja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>