• 0
 ≫ 

Korona je iznedrila nova zanimanja: Satnice nisu male, neki poslovi se rade od kuće

 ≫ 

Na primer, firme i obrazovne ustanove će morati da postave pleksiglas i kabine, za šta će im biti potrebna nova radna snaga

  • 0
Maske, šivenje maski, koronavirus

Radnici koji bi proizvodili maske bili bi plaćeni 18 dolara po satu / Foto: Tanjug/AP

Pandemija nije samo poremetila naše živote na nekoliko meseci, već i podstakla stvaranje novih radnih mesta, pa su tako sada tražena sledeća zanimanja: merač temperature, Covid-19 negovatelj, radnik za proizvodnju zaštitnih maski.

Kako stručnjaci navode, "svaka kriza rađa nove potrebe, pa i profesije". Ekonomista Džulija Polak rekla je da smo, na primer, "u proteklim recesijama imali rast radnih mesta koja se odnose na uterivanje dugova i bankarsko savetovanje".

Međutim, s obzirom da je ova kriza pre svega zdravstvena, ne treba da čudi što nova zanimanja imaju veze baš sa tom oblašću. Prema nekoj aktuelnoj listi, trenutno je potražnja i za Covid-19 laborantima, kao i za "tragačima kontakata". O čemu je tu tačno reč?

Njihov posao biće da zovu ljude koji su potencijalno zaraženi virusom i da im daju savete kako da se ponašaju, odnosno da ugovore testiranje. Ovaj rad se može obavljati od kuće i košta 25 dolara po satu, a podrazumeva puno radno vreme ili honorarni angažman.

Kada je reč o laborantima, specijalizovanim za Covid-19 virus, oni će organizovati uzimanje briseva u bolnicama, staračkim domovima, fabrikama i kancelarijama, a sva je prilika da će morati da imaju diplomu medicinske škole. Inače, biće plaćeni 45 dolara na sat.

Takođe, i negovatelji će morati da posebno da se snalaze u "Covid-19 materiji", ako žele da se staraju o zaraženima. Njihova satnica biće 25 dolara.

Korona je na tržište rada "donela" i takozvane merače temperature, koji će uglavnom stajati na ulazima mesta gde cirkuliše mnogo ljudi. To su aerodromi, škole, kompanije, stadioni, restorani.

I tu nije kraj. Javlja se potreba da službenicima koji će da prate pritužbe na građane koji krše socijalno distanciranje i druge mere, a za to će biti plaćeni 30 dolara na sat. Promeniće se i prostor u kojem radimo, odnosno boravimo.

Firme i obrazovne ustanove će morati da postave pleksiglas i kabine.

 

Kao rezultat toga, trebalo bi da bude velika potražnja za ljudima koji mogu da prave i postavljaju pregrade. Za to bi dobijali 20 dolara na sat. A osim zaštite prostora, biće sve važnije zaštititi i sebe. Doduše, Azijati maske već dugo upotrebljavaju, i kada imaju običnu prehladu. To je deo njihove kulture.

Ipak, sada bi mogla da poraste potražnja za proizvođačima maski, svuda u svetu. Polak očekuje da će kompanije uskoro početi da prave maske za zaposlene, sa svojim logotipom. Radnici koji bi proizvodili maske bili bi plaćeni 18 dolara po satu.

Kako smo već pisali, zubari i lekari polako dobijaju prefiks "e", što asocira na "elektronski". Pregledi će se obavljati onlajn, barem kada je reč o konsultacijama. Javiće se i potreba za ljudima koji mogu da olakšaju video konferencije, koje su sada planule, a oni bi bili plaćeni 25 dolara na sat.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>