• 51

Koji fakultet upisati za platu veću od 1.000 evra

Prijava kandidata za osnovne akademske studije počinje od 24. juna

  • 51
Koji faks upisati, plata 1000 evra, profesije

Ilustracija: Nikola Jovanović

Neka zanimanja su na vrhu liste najplaćenijih godinama unazad, iako više nisu tako retka. Na primer, sada imamo sve više mladih programera, konkurencija je velika, ali za njih posla uvek ima.

S druge strane, postoje profesije koje su do pre deceniju ili dve bile uvažavane, ali ih je "pregazilo vreme".

Sada se na platu od 1.000 evra ne gleda kao ranije, odnosno na onu koja je sanjana i zacrtana, ipak, nekoliko fakuleta školuje kadrove koji zarađuju toliko, ali i svakako više. Mnogo više.

Tehnologija i inovacije doneli su mnoštvo promena kojima starije generacije možda ne mogu da se prilagode, ali zato oni koji tek upisuju fakultet - mogu pametno da biraju. Što se neka radna pozicija bolje kotira na tržištu, sa sobom nosi bolja primanja i uslove.

Na primer, LinkedIn je pre nekoliko godina sproveo anketu na čak 295 miliona korisnika te društvene mreže, i došao do zaključka da 2008. čak 10 zanimanja nije postojalo, a danas su veoma tražena.

Najviše ih je iz IT sveta, ali i iz fitnesa

 

To su IOS developer, Android developer, Social media intern, Data science, instruktor zumbe, zatim UL/UX dizajner, arhitekta za velike baze podataka, trener na plaži (Beachbody coach), Cloud service specijalista i stručnjak za digitalni marketing. Međutim, iako su inovativna, ne znači da su najbolje plaćena zanimanja.

U svakom slučaju, lako je zaključiti da IT svet dominira. To je jedan od retkih sektora koji mnogo "zarađuje", a čiji su radnici dobro plaćeni i uvažavani. Poznavaoci kompjutera bili su "retka vrsta", a oni koji su prepoznali i iskoristili taj potencijal, mogli su da ostvare veliki kapital, osnuju kompanije i zauzmu se kao lideri na tržištu.

Top najplaćenija zanimanja u Srbiji

 

učenje studiranje na daljinu, online nastava, devojka, racunar, laptop, rad od kuće

Da li imate dilemu šta da upišete? / Foto: Shutterstock

Kada se saberu sve statistike u Srbiji, 5 najplaćenijih zanimanja u Srbiji su: pilot, zaposleni u sektoru rudarstva, programer, naučni saradnik i radnik na eksploataciji sirove nafte i prirodnog gasa.

Na listi se dalje nalaze bankari, farmaceuti i proizvođači lekova i preparata, a najmanja primanja imaju prodavci hrane i pića, oni koji popravljaju računare, zaposleni u tekstilnoj ili drvnoj industriji.

Ukratko, piloti mesečno u proseku zarade 174.810 RSD, rudari 128.920, a programeri 125.415 dinara. Zatim idu naučni saradnici sa 113.601 RSD i naftaši sa mesečnom platom od 113.520 dinara.

Sudeći po ovim rezultatima, ako razmišljate šta da upišete, gde će biti posla i koje profesije su profitabilne, ovo su opcije:

Beogradski univerzitet raspisao je konkurs za upis na fakultete. Prijava kandidata za osnovne akademske studije počinje od 24. juna, a prijemni ispiti će početi da se održavaju od 29. juna do 5. jula.

Dostupna je i lista s bodovima koji su vam potrebni za određeni fakultet, odnosno sa cenama za jednu godinustudiranja, ako niste na budžetu.

Iako je pandemija trenutno omela poslovne i finansijske planove avio-kompanija, što može uticati na smanjenje radne snage i plata, tražnja za ovim zanimanjem je, ipak, sve veća iz godine u godinu. Ako želite da postanete pilot, imajte u vidu da obuka za komercijalnog pilota košta nekoliko desetina hiljada evra.

Uslovi koje kandidat mora da ispuni su završena četvorogodišnja srednja škola, uspešno položen ispit iz matematike i fizike, kao i visok nivo engleskog jezika (level 4). Takođe, kandidati prolaze zahtevne zdravstvene procedure.

pilot, piloti

Piloti mesečno u proseku zarade 174.810 RSD / Foto: Pixabay

Rudarsko-geološki fakultet je i ove godine tražen: na budžet prima 240 studenata, a na samofinansiranje 71. Godišnja cena je 57.000 dinara. Možete razmotriti i Građevinski fakultet, koji takođe ima "prođu", a na budžet prima 280 osoba. Oko 120 studenata biće primljeno na samofinansiranje, a godišnja cena je 100.000 dinara.

Kada je reč o programerima, pored mnogo privatnih opcija, tu je FON, fakultet koji uživa izuzetnu reputaciju. Svake godine, navala je sve veća, a godišnja cena je prilično visoka: ide od 138.000 do 156.000. Na budžet primaju 385, a na samostalno finansiranje - 435 studenata.

Ovaj fakultet biraju i oni koji kasnije ostvaruju uspehe na polju marketinga, a njihove plate takođe prevazilaze 1.000 evra. Druga opcija za stručnjake iz te oblasti je Ekonomski fakultet. Obratite pažnju i na ETF, koji prima ukupno 600 studenata, od čega 420 na budžet. Košta između 108.000 i 243.500 dinara.

Naučni saradnici mogu biti iz različitih oblasti, od medicine do fizike. Prvi od ova dva košta 121.600 dinara, a drugi 60.000 dinara. Tu je i Matematički fakultet, na kojem je godina od 135.000 do 141.000 dinara. Fizička hemija je 75.000, a Biološki fakultet - 80.000 dinara.

Medicina prima ukupno 500 studenata, Fizički fakultet 155, a Matematički - 430 mladih ljudi. Dalje, ove godine će fizičku hemiju moći da upiše svega 100 đaka, a Biološki fakultet 230. Ako imate u planu da se otisnete putem farmaceutske industrije, razmislite o Farmaceutskom fakultetu koji godišnje primi 324 studenta, a košta 145.000 RSD.

Kada je reč o naftašima, najplaćeniji su menadžeri s diplomom različitih fakulteta i oblasti. Međutim, ukoliko vas zanima ova oblast, treba da fokus usmerite na Tehnički fakultet u Boru, "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu.

Video: Кako Četvrta industrijska revolucija menja tržište rada: Neka zanimanja nestaju, ali nastaju nova

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zika

    2. jun 2020 | 19:50

    Zasto upisati fakultet.Kupis diplomu,uclanis se gde treba i eto plate od 1000 evra

  • Ivan

    2. jun 2020 | 20:11

    Vise ti je zanat placen na zapadu nego fakultet u Srbiji! Bravar u Nemackoj vecu platu ima nego doktor u Srbiji...

  • Aca

    2. jun 2020 | 21:32

    Škaljarski ili Kavački fakultet.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>